Новини

29 Січень 11:36
До відома виробників та експортерів: особливості сертифікації насіння, що ввозиться на митну територію України!
До відома виробників та експортерів: особливості сертифікації насіння, що ввозиться на митну територію України!

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2023 року №1210 затверджено Порядки проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал та форм сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал.

Насіння, яке ввозиться для реалізації та використання на території України, повинне відповідати вимогам, встановленим законодавством України у сфері насінництва та розсадництва.

Насіння, що ввозиться на територію України на підставі копій сертифікатів ОЕСР і ISTA, не потребує додаткової перевірки показників, зазначених у таких сертифікатах. Для отримання сертифікату України, що засвідчує посівні якості такого насіння, суб'єкт господарювання звертається до органу сертифікації із заявою про видачу сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння, до якої додаються копії сертифікатів ОЕСР і ISTA.

У сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння, виданому відповідно до п.2 Порядку проведення сертифікації насіння, видачі та скасування сертифікатів на насіння (далі Порядок), орган сертифікації зазначає лише ті значення показників, що наявні в доданих копіях сертифікатів ОЕСР і ISTA. Суб'єкт господарювання має право окремо звернутися для визначення показників, значення щодо посівних якостей яких відсутні у копіях сертифікатів ОЕСР і ISTA.

Також, звертаємо увагу, що повторному визначенню посівних якостей насіння підлягає насіння, якщо:

  • строк дії сертифіката, що засвідчує його посівні якості, закінчився;
  • сертифікат, що засвідчує його посівні якості, скасовано;
  • насіння було ввезено на територію України разом з копією документа про якість насіння (за винятком сертифіката ІSТА);
  • суб'єктом господарювання подано заявку на визначення посівних якостей насіння (із зазначенням "повторне визначення").

Для повторного визначення посівних якостей насіння суб'єкт господарювання подає заявку на визначення посівних якостей насіння з урахуванням особливостей, визначених п.6 зазначеного Порядку.

Для насіння, яке було ввезено на територію України, до заявки на визначення посівних якостей насіння додається копія документа про якість насіння та не вимагається копія сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння.

 

Записатись
Подати скаргу