Новини

25 Березень 11:08
До уваги виробників та експортерів садивного матеріалу!
До уваги виробників та експортерів садивного матеріалу!

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує, що експорт з України до країн ЄС рослин для посадки, що належать до родів або видів, перелічених у Додатку I Регламенту (ЄС) 2020/1201¹ (далі – Регламент ЄС), можливий лише з виробничих ділянок, вільних від Xylella fastidiosa (Wells etal.), офіційно встановлених Держпродспоживслужбою, як Національною організацією захисту рослин України, згідно з Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів No 10 "Вимоги до встановлення вільних місць та ділянок виробництва", за умови попереднього письмового повідомлення про їх перелік та місцезнаходження в Україні.

Виробникам садивного матеріалу у період вегетації необхідно подати до територіального органу Держпродспоживслужби заявку про встановлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів з переліку шкідливих організмів щодо яких потрібно встановити ділянку, в т. ч. включивши в цей перелік обстеження на хворобу Пірса.

З Регламентом комісії (ЄС) 2020/1201² щодо заходів із запобігання проникненню та розповсюдженню в межах Союзу Xylella fastidiosa (Wells et al.) можна ознайомитись за посиланням.

Довідково: бактерія Xylella fastidiosa викликає бактеріальне захворювання винограду. Хвороба Пірса вражає також близько 400 видів рослин з 75 різних ботанічних сімейств. Серед них слива, груша, олива, мигдаль, ясен, клен, дуб, ожина, шипшина, бузок, а також велика кількість декоративних і дикорослих рослин, цитрусові і навіть трав'янисті рослини.

Розповсюдження захворювання відбувається із зараженим садивним матеріалом: саджанцями та живцями. Між рослинами бактерія переноситься численними видами комах, які живляться ксилемним соком.

Записатись
Подати скаргу