Новини

22 Березень 14:15
Держпродспоживслужба Вінниччини проводить активну роз'яснювальну роботу з пасічниками та аграріями
Держпродспоживслужба Вінниччини проводить активну роз'яснювальну роботу з пасічниками та аграріями

Протягом тижня спеціалісти Гайсинського, Жмеринського та Хмільницького районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проводили активну роз'яснювальну роботу, спрямовану на проведення щорічних планових протиепізоотичних заходів на пасіках та недопущення випадків отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів.

Спільно із представниками органів місцевого самоврядування Бершадської, Джулинської, Барської, Копайгородської, Хмільницької територіальних громад були організовані та проведені зустрічі з бджолярами та суб'єктами господарювання, що здійснюють діяльність у сфері вирощування сільськогосподарських культур.

Учасникам нагадали про вимоги до безпечного застосування засобів захисту рослин, алгоритм дій пасічників та аграріїв в період обробітку сільськогосподарських угідь пестицидами.

Було наголошено на необхідності обов'язкової реєстрації пасік та своєчасного інформування органів місцевого самоврядування і користувачів сільськогосподарських угідь про місце розміщення своїх пасік.

Особливу увагу було акцентовано на тому, що суб'єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це органи місцевого самоврядування та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 кілометрів від оброблюваних площ.

Згідно Інструкції з профілактики отруєння бджіл пестицидами, для фіксування випадку отруєння бджіл необхідно повідомити суб'єкта господарювання, Держпродспоживслужбу, Національну поліцію, орган місцевого самоврядування та звернутися до них із заявою. Після чого проводиться невідкладне обстеження пасіки комісією, складання акту та відбір проб бджіл та рослин зі слідами пестицидів.

Взаємоповага та співпраця пасічників, аграріїв і органів влади є запорукою успішного розвитку бджільництва та збереження врожаю!

 

Записатись
Подати скаргу