Новини

11 Квітень 12:09
Держпродспоживслужба Вінниччини бере активну участь у проведенні комісійних обстежень об'єктів водопостачання
Держпродспоживслужба Вінниччини бере активну участь у проведенні комісійних обстежень об'єктів водопостачання

На виконання доручення Прем'єр-міністра України від 16.01.2024 р. №03-3/4058, яким затверджено план роботи Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на 2024 рік, Протоколу від 21.12.2023 р. №10 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а також Плану роботи обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на 2024 рік при Вінницькій ОВА, спеціалісти відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області беруть активну участь у проведенні комісійних обстежень об'єктів централізованого та децентралізованого водопостачання на території громад області із залученням представників органів місцевої влади та місцевого самоврядування у відповідності до розроблених графіків.

Так, впродовж І кварталу поточного року фахівці Держпродспоживслужби спільно з місцевими органами виконавчої влади здійснили комісійні обстеження 38 підприємств питного водопостачання в межах населених пунктів області, на 32 з яких (84,2%) виявили порушення санітарного законодавства, а саме:

  • відсутній проєкт організації зон санітарної охорони на джерела питного водопостачання;
  • відсутня або частково відсутня огорожа першого поясу зони суворого режиму артсвердловин;
  • відсутній технологічний регламент з описом технологічного процесу виробництва питної води;
  • медичний огляд не пройдений в повному об'ємі;
  • радіаційний контроль якості питної води не проводиться відповідно до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10.

Особливу увагу спеціалісти приділили проблемним питанням водопостачання сільських населених пунктів громад області, які не мають централізованого водопостачання. Так, комісійно обстежено 84 об'єкти децентралізованого водопостачання (громадські криниці), в ході яких порушення щодо облаштування та експлуатації громадських криниць було виявлено на 54 об'єктах (64,3%).

Загалом, під час обстежень фахівці Держпродспоживслужби області відібрали та доставили до Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби України для проведення лабораторних досліджень 19 проб води з централізованої мережі на санітарно-хімічні показники (5 проб з відхиленнями) та 19 проб на мікробіологічні показники (2 проби з відхиленнями).

Окрім того, у звітному кварталі досліджено по 2 проби води джерел децентралізованого водопостачання на санітарно-хімічні показники (1 проба з відхиленнями) та мікробіологічні показники (2 проби з відхиленнями).

За результатами обстежень на адресу балансоутримувачів направлено 38 рекомендаційних листів. Також, з метою забезпечення сприяння у вирішенні проблемних питань, в органи влади та місцевого самоврядування надіслано 20 інформаційних повідомлень щодо санітарно-технічного стану об'єктів водопостачання та якості питної води, яка подається населенню.

Питання щодо забезпечення населення області якісною і безпечною для здоров'я людини питною водою, у відповідності до Плану роботи обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на 2024 рік, заплановано заслухати в ІV кварталі поточного року.

 

Записатись
Подати скаргу