Сьогодні, 12 квітня 2024 року, фахівці Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, спільно з працівниками Управління Державного агенства меліорації та рибного господарства у Вінницькій області, на виконання доручення в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області від 25 березня 2024 року №04/01 "Про посилення державного ветеринарно-санітарного контролю за реалізацією живої риби", провели рейд з перевірки агропродовольчих ринків м. Вінниця, на яких здійснюється реалізація живої риби та рибопродуктів в період нересту (з квітня по червень).
В ході проведення заходу на ринках "Привокзальний", "Урожай" та у ТЦ "Вишенька" порушень чинного законодавства не встановлено. Жива риба, що надійшла до реалізації, супроводжується відповідними ветеринарними документами - товарно-транспортними накладними та експертними висновками лабораторії ВСЕ.
Вінницьке міське управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області наголошує, що реалізація живої риби проводиться виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:
- кожна партія риби живої надходить на ринки по супровідних ветеринарних документах, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку з видачею експертних висновків;
- живу рибу перевозять у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах і бочках, поверхня яких легко миється та дезінфікується;
- на кожну партію свіжої риби та інших гідробіантів, призначених для реалізації в межах адміністративного району, повинна бути ветеринарна довідка, а для реалізації в межах України - ветеринарне свідоцтво;
- оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу;
- кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік (працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються);
- умови та терміни зберігання риби мають відповідати вимогам нормативно-правових актів (термін зберігання і реалізації живої риби при температурі води в ємності від +11 до +15°C в осінньо-зимовий період - 48 годин, у весняно-літній період - 24 години).
Увага! Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою та каламутними запалими очима.