Новини

19 Жовтня 12:15
Декларування зміни цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, є обов'язковим!
Декларування зміни цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, є обов'язковим!

У період воєнного стану Держпродспоживслужба продовжує виконувати одну із своїх основних функцій – контроль за формуванням, встановленням та застосуванням державних регульованих цін на соціально значущі товари.

Продукти харчування мають бути доступними для всіх верств населення, тому спеціалісти здійснюють цінові спостереження та проводять роз’яснювальну роботу щодо необхідності дотримання суб’єктами господарювання діючих норм державного регулювання цін, а саме:

  • граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більш як 10% при формуванні цін на такі продукти, як: борошно пшеничне вищого сорту, хліб житньо-пшеничний, батон, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої), олія соняшникова рафінована відповідно до пункту 4112 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236;
  • запровадження процедури декларування зміни ціни та/або реєстрації ціни на товари, які мають істотну соціальну значущість, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №341.

Відповідно до вимог Постанови №341 початок застосування задекларованих роздрібних цін залежить від відсотка їх підвищення, а саме:

  • на 15% і більше — за 30 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;
  • на 10% і більше, але менше ніж 15% — за 14 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;
  • на 5% і більше, але менше ніж 10% — за три дні до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування.

Держпродспоживслужба забезпечила вільний, цілодобовий і безоплатний доступ до автоматичного Реєстру відомостей роздрібних цін на товари. Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється в електронному вигляді шляхом подання відомостей до Держпродспоживслужби через її офіційний вебпортал з використанням кваліфікованого електронного підпису. Після внесення даних з’явиться повідомлення, коли така зміна може бути застосована.

Також нагадуємо, що за недотримання процедури декларування роздрібних цін до суб’єктів господарювання, які допустять зазначене порушення, застосовуються адміністративно-господарські санкції відповідно до статті 20 Закону України "Про ціни і ціноутворення".

 

Записатись
Подати скаргу