Новини

06 Квітень 13:17
Ці корисні та шкідливі нітрати
Ці корисні та шкідливі нітрати

Нарешті прийшла весна, а разом із нею на прилавках магазинів та ринків з’являється все більше і більше свіжих овочів, вирощених в нашій місцевості. Так хочеться після довгої зими побалувати себе свіжими овочами, але, щоб не нанести шкоду собі та близьким, особливо дітям, потрібно пам’ятати, що при вживанні свіжих, соковитих, яскравих плодів, разом із вітамінами (а інколи і замість них) в організм можуть потрапити і токсичні елементи, наприклад, нітрати. 

Для початку, давайте з’ясуємо: що таке нітрати та звідки вони беруться?

Нітрати — солі азотної кислоти, яких дуже багато в навколишньому середовищі, наприклад у ґрунті або воді. Азот, поряд з фосфором і калієм, становить основу харчування рослин, у тому числі і овочів.

Нітрати входять до складу багатьох добрив, наприклад калійної селітри (нітрат калію), кальцієвої селітри (нітрат кальцію), аміачної селітри (нітрат амонію) і т.п., також їх багато і в продуктах гниття органічних речовин, промислових та комунально-побутових відходах. Вони здатні накопичуватись у воді і продуктах харчування.

Нітрати від природи є у всіх овочах, ягодах та фруктах. Вони були й будуть, навіть коли людство повністю відмовиться від будь-яких добрив.

В організмі людини частина нітратів згодом легко виводиться, інша частина утворює нешкідливі, а іноді навіть корисні з’єднання. Але за певних умов нітрати можуть відновлюватися в солі азотистої кислоти, створюючи нітрити, які, в свою чергу, перетворюють гемоглобін у метгемоглобін, що не здатний переносити кисень, доставляючи їх до клітин і тканин. У результаті може розвитися кисневе голодування тканин і організму в цілому. Одночасно в крові зростає вміст молочної кислоти, холестерину і лейкоцитів, знижується кількість білків. 

Найбільш чутливі до надлишку нітратів діти перших місяців життя, для яких кисневе голодування призводить до порушення росту і формування організму, затримання фізичного і психічного розвитку, порушення функції серцево-судинної системи. Якщо мами вживають високонітратні овочі, нітрати потрапляють у грудне молоко. В організмі матері існує механізм захисту від нітратів, але можливості його обмежені. Протинітратний механізм у дитини тільки формується до кінця першого року життя. 

Слід бути дуже обережними при використанні в штучному харчуванні дітей раннього віку криничної води, адже саме вона може бути забруднена нітратами. Тому, не пересвідчившись в її якості, що може бути підтверджено тільки результатами лабораторних досліджень, не слід вживати воду самим і, особливо, давати дітям!

Нітрати також впливають на обмін речовин та зменшують вміст вітамінів у їжі. Навіть у невеликих дозах вони можуть також стати причиною збільшення щитовидної залози, послаблення захисних систем організму, виникнення раку та інших захворювань.

Безпечною добовою дозою нітратів, що надходять в організм дорослої людини разом з їжею, є 5 мг на 1 кг ваги тіла, що становить близько 350 г. Нижче наведений список продуктів і вміст у них нітратів на 1 кг рослини:

  • Картопля — 250 мг; 
  • Капуста: рання — 900 мг, пізня — 500 мг;
  • Морква: рання — 400 мг, пізня — 250 мг;
  • Томати — 150-300 мг;
  • Буряк столовий — 1400 мг;
  • Цибуля: ріпчаста — 80 мг, зелена — 600-800 мг;
  • Кабачки — 400 мг.

Червоточини на фруктах, світлий наліт на них, а також товста шкірочка в апельсинів і лимонів свідчать про наявність у них надлишкового вмісту нітратів. А при здрібнюванні і перетиранні овочів нітрати починають активно перетворюватися в нітрити.

Основні симптоми отруєння нітратами: синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок, головний біль, підвищена втомлюваність, зниження працездатності, задишка, серцебиття.

Ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. В легких випадках переважно відмічаються сонливість та загальна депресія. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При цьому знижується артеріальний тиск, частішає дихання, з’являється головний біль, шум у вухах, слабкість, судоми м’язів обличчя, порушується координація рухів. У важких випадках та при відсутності медичної допомоги це може закінчитися втратою свідомості, комою та смертю. 

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними "гинуть" і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна. Первинна обробка рослинних продуктів, тобто зняття зеленого листя, що покриває качани, видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – дозволяє знизити вміст нітратів на 20-30%. Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%. 

Замочування овочів та фруктів у чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години зменшить вміст нітратів в них на 25-30%. Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Сам відвар вживати не можна, оскільки саме в нього і перейшли шкідливі речовини. Його необхідно зливати одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі. Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2-6 разів підвищує перехід нітратів у воду при відварюванні. При варінні й тушкуванні нітрати також виділяються з паром, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати кришку. 

Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, а на 18 день вони майже не визначаються. Також, перед вживанням високонітратної їжі, можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік, що в більшості випадків повністю запобігає утворенню нітритів.

Шановні громадяни, для збереження Вашого здоров’я, управління Держпродспоживслужби у місті Вінниці рекомендує - купуючи овочі, цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість та безпечність: 

  • На продукцію, вирощену у тепличних господарствах – посвідчення про якість, декларація виробника; 
  • На продукцію, що реалізується на ринках, – експертний висновок лабораторії ветсанекспертизи, де конкретно зазначаються фактичні рівні нітратів, їх норми; 
  • На імпортні овочі – висновки державної санепідекспертизи, сертифікати відповідності. 

Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю.

Нажаль, і свої домашні яблучка, огірочки чи капуста не гарантують відсутність в них надлишку нітратів, тому суворо дотримуйтесь інструкцій по застосуванню добрив при їх вирощуванні. 

Виконуючи вказані рекомендації, Ви зможете уникнути неприємних наслідків від частування свіжими овочами та фруктами!

 

Записатись
Подати скаргу