Новини

20 Лютий 12:19
Чим визначається якість та вага хлібобулочних виробів
Чим визначається якість та вага хлібобулочних виробів

До Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області надійшла скарга від мешканця міста щодо продажу хлібобулочних виробів, які менші за вагою від стандарту.

Якість хліба характеризується низкою показників, передбачених нормативними документами (стандартами, технічними умовами тощо), які мають силу закону.

Стандартом для виробів булочних є ДСТУ 7707:2015 "Вироби булочні. Традиційний асортимент. Загальні вимоги", ДСТУ 4587:2006 "Вироби булочні. Загальні технічні умови" або нормативні документи виробника (ТУ, ТУУ, СОУ тощо, які не суперечать вимогам відповідного ДСТУ), затверджені у встановленому законодавством України порядку.

Цей стандарт поширюється на традиційний асортимент булочних виробів, які виготовляють механізованим або ручним способом і постачають споживачу.

Вироби випікають з борошна пшеничного вищого, 1-го і 2-го сортів. Маса батонів переважно становить 0,2; 0,4 і 0,5 кг. Для штучних виробів з фіксованою масою встановлюються допустимі відхилення від маси, які визначаються в остиглому хлібі через 6-14 годин після випікання. Так, для більшості видів виробів масою більше 0,2 кг допустимі відхилення від встановленої маси нормуються ± 2,5%, виробів масою до 0,2 кг - ± 3%. Відхилення визначаються за середньою масою, отриманою при зважуванні 10 штук виробів. Допустимі відхилення маси одного виробу в меншу сторону за стандартом не повинні перевищувати 3% для виробів масою більше 0,2 кг і 5% для виробів масою до 0,2 кг.

 

 

Записатись
Подати скаргу