Новини

10 Квітень 12:33
Чи допустиме використання власного посуду в закладах громадського харчування?
Чи допустиме використання власного посуду в закладах громадського харчування?

Збереження навколишнього середовища, зокрема зменшення використання виробів із пластику – нагальна проблема сьогодення. З цією метою досить часто кав'ярні пропонують споживачам купувати каву, чай, тощо навинос у власний посуд, заохочуючи покупців різноманітними знижками та бонусами. Чи не суперечить це чинному законодавству?

Держпродспоживслужба інформує, що оператори ринку зобов'язані забезпечувати дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, що регламентовано статтею 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".

Водночас відповідно до пункту 7.4 Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 11 липня 2003 року №185, продаж безалкогольних та слабоалкогольних напоїв здійснюють навинос, на розлив у посуд споживачів, а також для споживання на місці.

Продаж напоїв на розлив дозволяється тільки в чистий посуд.

Отже, оператор ринку несе відповідальність за дотримання гігієнічних вимог, в тому числі за належну якість і чистоту посуду, в якому відпускаються напої. Якщо чистота власного посуду споживача викликає сумніви в оператора ринку, він має право відмовити у відпуску напоїв в цю тару.

 

Записатись
Подати скаргу