Одне з найнебезпечніших захворювань картоплі – бура гниль, збудником якої є бактерія Ralstonia solanacearum. Розвиваючись, вона призводить до різкого зниження польової схожості бульб, їх значного відставання у рості, зменшення кількості стебел у кущі, падіння врожайності, загнивання і загибелі овочів в полі чи при зберіганні.
Джерелом інфекції є ґрунт, уражені рослинні рештки і насіннєві бульби.
У бульби нового врожаю бактерія проникає через пошкодження на коренях і стеблах, а також через продихи.
Поширенню хвороби на ділянці сприяють комахи та нематоди. Захворювання особливо інтенсивно розвивається в умовах підвищеної вологості ґрунту. Проникнувши в надземні частини рослини, бактерії швидко розмножуються, потрапляють у судини і заповнюють їх бурою слизистою масою.
Перші ознаки ураження на картоплі з’являються у фазу цвітіння, це в’янення частини стебла або однієї сторони листка з втратою тургору, листя набуває палево-зеленого або бронзового відтінку та згодом скручується і відмирає, на уражених пагонах помітні потемніння провідних пучків на зрізі.
На початковому етапі захворювання із пошкоджених місць виділяється клейка біла слизиста речовина. Під час зберігання уражені бульби згнивають і виділяють неприємний запах.
Щоб запобігти розповсюдженню бурої гнилі, необхідно:
- не висаджувати картоплю на заражених ґрунтах;
- висаджувати здоровий посадковий матеріал;
- обробляти бульби перед садінням бактеріальними;
- насіннєві бульби восени озеленити;
- дотримуватись сівозміни;
- викопувати повністю стиглу картоплю, просушувати її;
- вирощувати стійкі сорти.
Кращі попередники під культуру – пшениця, багаторічні трави, зернобобові, буряк. Не варто саджати картоплю на ділянках, де росли капуста, морква, томати, цибуля.