Новини

22 Вересень 10:36
Бура гниль - поширена хвороба картоплі!
Бура гниль - поширена хвороба картоплі!

Одне з найнебезпечніших захворювань картоплі – бура гниль, збудником якої є бактерія Ralstonia solanacearum. Розвиваючись, вона призводить до різкого зниження польової схожості бульб, їх значного відставання у рості, зменшення кількості стебел у кущі, падіння врожайності, загнивання і загибелі овочів в полі чи при зберіганні.

Джерелом інфекції є ґрунт, уражені рослинні рештки і насіннєві бульби.

У бульби нового врожаю бактерія проникає через пошкодження на коренях і стеблах, а також через продихи.

Поширенню хвороби на ділянці сприяють комахи та нематоди. Захворювання особливо інтенсивно розвивається в умовах підвищеної вологості ґрунту. Проникнувши в надземні частини рослини, бактерії швидко розмножуються, потрапляють у судини і заповнюють їх бурою слизистою масою.

Перші ознаки ураження на картоплі з’являються у фазу цвітіння, це в’янення частини стебла або однієї сторони листка з втратою тургору, листя набуває палево-зеленого або бронзового відтінку та згодом скручується і відмирає, на уражених пагонах помітні потемніння провідних пучків на зрізі.

На початковому етапі захворювання із пошкоджених місць виділяється клейка біла слизиста речовина. Під час зберігання уражені бульби згнивають і виділяють неприємний запах.

Щоб запобігти розповсюдженню бурої гнилі, необхідно:

  • не висаджувати картоплю на заражених ґрунтах;
  • висаджувати здоровий посадковий матеріал;
  • обробляти бульби перед садінням бактеріальними;
  • насіннєві бульби восени озеленити;
  • дотримуватись сівозміни;
  • викопувати повністю стиглу картоплю, просушувати її;
  • вирощувати стійкі сорти.

Кращі попередники під культуру – пшениця, багаторічні трави, зернобобові, буряк. Не варто саджати картоплю на ділянках, де росли капуста, морква, томати, цибуля.

 

Записатись
Подати скаргу