Новини

30 Січень 12:18
Ботулізм - небезпечне захворювання!
Ботулізм - небезпечне захворювання!

За інформацією Центру громадського здоров'я, за минулий рік на ботулізм в Україні захворіло 85 людей (у т.ч. 4 дітей), п'ять випадків стали летальними.

Найбільше випадків ботулізму зареєстровано в Житомирській, Рівненській та Чернігівській областях. Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, 33,3% — через в'ялену/сушену рибу домашнього приготування. По Вінницькій області за 2023 рік, за повідомленням ДУ "Вінницький обласний центр контролю та  профілактики хвороб МОЗ України", зареєстровано 6 випадків з 6 потерпілими, захворювання серед дітей та летальних випадків не реєструвалося. Захворювання пов'язують переважно з вживанням консервованої продукції домашнього виготовлення. За 2023 рік та на початку поточного року на території Вінницької МТГ випадків ботулізму не зареєстровано.

Нагадаємо, що ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій-збудників (клостридіум ботулінум), характеризується ураженням центральної та вегетативної нервових систем і є смертельно небезпечним! Збудник широко поширений в природі, оскільки знаходиться в ґрунті. Крім того, збудник ботулізму, при сприятливих анаеробних умовах (без доступу кисню) накопичується в консервованій продукції, у великих товщах м'яса та м'язах риби, спори перетворюються у вегетативні форми, які розмножуються і утворюють токсин.

Важливо знати: присутність ботулотоксина в продуктах не змінює їх органолептичних властивостей!

Ботулотоксин – одна із найсильніших отрут, смертельна доза для людини становить 0,3 мкг. Токсин зберігається в консервованих продуктах роками. Ботулотоксин стійкий до кислого середовища, тож не інактивується ферментами шлункового соку. Проте токсин нестійкий до дії температури, розпадається при тепловій обробці харчових продуктів (при кип'ятінні протягом 15 хвилин повністю втрачає свої токсичні властивості). Резервуаром збудника в природі є теплокровні тварини, деякі прісноводні риби. Практично всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом чи вмістом кишківника тварин, можуть містити збудник ботулізму, але захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних чи близьких до них умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви (особливо домашнього приготування), копчені або в'ялені м'ясні і рибні вироби, солена риба, консервовані гриби. В інфікованому продукті можливо накопичення збудника місцями, тому є випадки, коли хворіють не всі особи, що споживали один і той же продукт.

Захворювання розвивається гостро, від декількох годин до 10 днів. Чим менший інкубаційний період, тим більш небезпечним є захворювання для життя людини. Токсин всмоктується через слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, починаючи з ротової порожнини і з кров'ю розноситься по всьому організму.

Хворі скаржаться на болі в шлунку, нудоту та блювання, пронос. Відмічають загальну слабкість, сухість у роті, порушення зору. Свідомість зберігається, температура тіла нормальна. При важких формах смерть наступає від паралічу дихання на 3-5 день захворювання. Зазначені симптоми з'являються в різних поєднаннях, послідовності і ступенях враженості. Деякі можуть бути відсутні.

Всі хворі підлягають обов'язковій госпіталізації, своєчасне лікування із застосуванням протиботулінічної сироватки може забезпечити поступове одужання.

Спеціалісти Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області попереджають:

  • не купуйте м'ясні копченості, в'ялену, солену, копчену рибу в місцях стихійної торгівлі та консервацію, що виготовлена в домашніх умовах;
  • в'ялену рибу купуйте тільки в патраному вигляді та перевіряйте супровідну документацію, яка засвідчує якість та безпечність;
  • не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік або термін зберігання яких сплив;
  • не вживайте консерви з ознаками здуття та іншими пошкодженнями;
  • перед споживанням м'ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці протягом 15 хвилин;
  • для консервування використовуйте лише якісні овочі та фрукти, без ознак псування;
  • при виготовленні консервованої продукції в домашніх умовах суворо дотримуйтеся технології приготування та правил стерилізації;
  • домашні консерви зберігайте в прохолодному місці або холодильнику;
  • застосовуйте найбезпечніший метод з усіх видів консервування - соління;
  • дотримуйтесь правил особистої гігієни.

 

Записатись
Подати скаргу