Новини

29 Березень 14:23
Безпечне застосування ЗЗР - запорука захисту бджіл від отруєння пестицидами!
Безпечне застосування ЗЗР - запорука захисту бджіл від отруєння пестицидами!

Сільськогосподарські підприємства та приватні особи розпочали комплекс робіт на полях, плодових насадженнях та приватних земельних ділянках. Така діяльність передбачає інтенсивне використання засобів захисту рослин.

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області закликає усіх осіб, діяльність яких пов'язана із використанням пестицидів, дотримуватись регламентів та вимог нормативних документів щодо застосування засобів захисту рослин, адже нехтування ними або грубе їх порушення може спричинити тяжкі наслідки, насамперед – завдати шкоди здоров'ю людей, а також пошкодити, а то і знищити медоносні бджоли, сільськогосподарські та дикорослі рослини.

Запобігання отруєнню бджіл пестицидами базується на беззаперечному дотриманні вимог Закону України "Про бджільництво", "Інструкції з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин", Державних санітарних правил "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві" ДCанПіН 8.8.1.2.001-98, інших нормативних документів.

Серед наявних регламентів застосування пестицидів просимо звернути особливу увагу на такі вимоги:

  • До роботи із засобами захисту рослин допускаються особи, які пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідне посвідчення і наряд на виконання робіт з пестицидами.
  • Асортимент, сфера та порядок застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати вимогам Закону України "Про пестициди і агрохімікати" та "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні".
  • Фізичні особи та суб'єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, повинні вживати всіх заходів з метою попередження отруєння бджіл.
  • Фізичні особи та суб'єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, зобов'язані завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення про застосування засобів захисту рослин (далі - завчасне повідомлення) за три доби до запланованого їх застосування.
  • Завчасне повідомлення подається фізичною особою та суб'єктами господарювання до органів місцевого самоврядування, на адміністративній території яких (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин) планується застосування засобів захисту рослин. У разі, якщо територія, на якій планується застосовування засобів захисту рослин, знаходиться на адміністративній території двох чи більше органів місцевого самоврядування (з урахуванням відстані 10 кілометрів від зовнішнього периметру території застосування засобів захисту рослин), завчасне повідомлення подається до всіх таких органів місцевого самоврядування. Завчасне повідомлення має містити таку інформацію:
  1. дата і час початку робіт із застосування засобів захисту рослин;
  2. територія майбутнього застосування засобів захисту рослин (площа);
  3. кадастровий номер (за наявності) та місцезнаходження ділянки;
  4. назва препарату, діючі речовини та клас небезпеки запланованих до застосування засобів захисту рослин;
  5. спосіб (метод) застосування засобів захисту рослин;
  6. терміни ізоляції бджолиних сімей відповідно до класу небезпеки засобів захисту рослин;
  7. прізвище, ПІБ для фізичних осіб або повне найменування для суб'єктів господарювання;
  8. дані для зв'язку з фізичними особами та суб'єктами господарювання (номер телефону та адреса електронної пошти);
  9. відомості про сільськогосподарську культуру, що обробляється засобами захисту рослин.

 

  • Доведення змісту завчасного повідомлення до відома власників пасік здійснюється шляхом його опублікування на офіційній інтернет-сторінці органів місцевого самоврядування, в засобах масової інформації місцевого рівня (радіо/телебачення), а також шляхом надсилання особистих повідомлень на телефон чи електронну адресу, зазначені під час реєстрації або кочівлі пасіки. Рекомендуємо розміщувати друковані повідомлення у громадських місцях на дошках об'яв тих населених пунктів, біля яких буде проводитись застосування пестицидів. Доцільно створити чат у месенджерах для пасічників та інших зацікавлених осіб, що проживають на території ОТГ з метою швидкого інформування про застосування пестицидів.
  • Завчасне повідомлення про використання засобів захисту рослин на одній земельній ділянці (декількох земельних ділянках в одній місцевості), у разі використання засобів захисту рослин, подається кожного разу фізичними особами та суб'єктами господарювання до органів місцевого самоврядування.
  • Усі роботи із засобами захисту рослин слід проводити у вечірні та ранкові години в період відсутності льоту бджіл при мінімальних висхідних повітряних потоках за швидкості вітру до 4 м/с. Як виняток, допускається проведення обробок вдень у похмурі та прохолодні денні години з температурою навколишнього повітря нижче +10 °C.
  • Заборонено обробку квітучих медоносів і пилконосів в період цвітіння рослин. Обробка квітучих медоносів і пилконосів проводиться на стадії бутонізації до початку та після закінчення цвітіння рослин.
  • Під час застосування засобів захисту рослин в умовах закритого ґрунту обробку проводять увечері після закінчення льоту бджіл або бджіл ізолюють у вуликах на строк, передбачений обмеженнями щодо застосування засобів захисту рослин.
  • У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.
  • Необхідно враховувати, що в період застосування пестицидів на полях, де відсутні медоноси, в радіусі 10 км можуть перебувати квітучі дикорослі рослин (різнотрав'я, акації, липи тощо), до яких будуть перелітати бджоли через поля, які обробляються, тому необхідно обов'язково враховувати такі ризики.

Нехтування інтересами бджолярів і попередженнями господарників про проведення захисних заходів на сільськогосподарських угіддях може призвести до вкрай негативних наслідків: громадських конфліктів, погіршення якості меду, загибелі бджіл. Винних осіб, що своїми діями завдали шкоди, можуть притягнути до дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової або кримінальної відповідальності.

Взаємоповага між підприємцем, одноосібником та бджолярем, врахування ними інтересів один одного – найкраща гарантія унеможливлення пошкодження медоносних бджіл та отримання великого та якісного врожаю сільськогосподарських культур.

 

Записатись
Подати скаргу