Новини

25 Лютий 11:31
Захисти себе від туберкульозу!
Захисти себе від туберкульозу!

Згідно світової статистики щороку в усьому світі від туберкульозу гине 2 мільйони людей.

Ситуація в Україні також залишається складною, лише у січні 2020 року в країні було зареєстровано 1 945 випадків туберкульозу:

  • 1 557 нових випадків захворювання;
  • 388 пацієнтів із рецидивом;
  • 47 пацієнтів, які відновили лікування після перерви;
  • 114 пацієнтів, які розпочали повторне лікування після невдалого;
  • 57 інших випадків.

У Вінницькій області за останній рік кількість хворих на туберкульоз збільшилася майже на 10%.

Поряд із інфекційною природою, туберкульоз має соціально-економічні передумови для поширення і несе в собі величезну суспільну шкоду. Україна щороку зазнає збитків від туберкульозу в розмірі близько 1,5 мільярда гривень, тому він віднесений до категорії соціально-небезпечних хвороб.

Туберкульозом може захворіти кожен! Джерелом інфекції може бути: хвора людина (на відкриту бактеріальну форму туберкульозу), 55 видів тварин, 25 видів птахів, а також - заражені продукти тваринного і рослинного походження. Найчастіше зараження туберкульозом відбувається повітряно-крапельним, повітряно-пиловим, рідше - харчовим або контактно-побутовим шляхом.

Туберкульозна паличка вражає всі органи і системи людського організму.

Як вберегтися від туберкульозу?

Якщо ви більше 2 тижнів почуваєтеся погано, вночі вас турбує кашель, ви маєте знижений апетит, підвищену температуру, пітливість, кровохаркання - негайно зверніться до свого сімейного лікаря-терапевта.

Чим раніше виявлений хворий на туберкульоз, тим більше у нього шансів на повне одужання. Своєчасно виявлений хворий, що отримує повноцінне лікування, через 6-8 тижнів не є джерелом інфекції. При порушенні режиму лікування, хвороба переходить у хронічну форму, яку вилікувати дуже важко. Навіть коли людина почуває себе добре, варто один раз на рік пройти флюорографічне обстеження.

Щоб не захворіти на туберкульоз в умовах епідемії, необхідно повноцінно харчуватись, не мати шкідливих звичок, займатись спортом і загартовуватись, проводити більше часу на свіжому повітрі, утримувати квартиру в чистоті, проводити провітрювання. Уникати покупок продуктів тваринництва, які не пройшли ветеринарного обстеження (особливо на стихійних ринках). Не купувати молочні продукти, фасовані у нестерильний раніше вживаний пластиковий посуд, перед споживанням обов'язково піддавати продукти термічній обробці.

Якщо хворий вдома:  

Хворий на туберкульоз стає джерелом захворювання своїх рідних, особливо дітей. Необхідно негайно госпіталізувати хворого з відкритою формою туберкульозу. Особам, що проживають разом із хворим, необхідно негайно звернутись до лікаря.

Якщо хворий не госпіталізований - потрібно виділити окрему кімнату, окреме ліжко, білизну, посуд, засоби особистої гігієни, які після забруднення знезаражують, а постіль і носильний одяг прасують.

Хворий туберкульозом під час кашлю повинен прикривати рот і ніс серветкою, що значно зменшить кількість інфекційних краплин, які потрапляють у повітря.
 
Будьте пильними! Пам’ятайте: ваше здоров’я – у ваших руках!

 

Записатись
Подати скаргу