Новини

30 Січень 11:50
Вживана іграшка: благодійність чи шкода для дитини?
Вживана іграшка: благодійність чи шкода для дитини?

Нещодавно виникло досить дискусійне питання, яке стосується вживаних іграшок. Такі іграшки потрапляють до дитячих будинків та інтернатів.

Але чи можна взагалі дарувати дітям іграшки, що попередньо були у використанні?

Вживані іграшки в організованих дитячих колективах знаходяться поза правовим полем, тобто є не регульованими нормативно-правовими актами. Існують лише державні санітарні норми і правила, які регламентують вимоги безпеки для здоров’я дітей на етапах розробки, виробництва, зберігання та реалізації лише нових іграшок.

Щодо вживаних іграшок, невідомо, з якої сім’ї вони можуть бути принесені. В деяких сім’ях можуть бути хворі на небезпечні захворювання, які передаються. Також, в деяких сім’ях є домашні улюбленці, які можуть бути носіями збудників інфекційних та паразитарних захворювань.

Тому, аналізуючи вищезазначене, можемо зробити висновок, що використання вживаних іграшок в організованих дитячих колективах не рекомендується.

Також, до дитячих будинків волонтери купують нові іграшки. Але не всі знають, що такі іграшкі мають бути цілком безпечними для дитини: мати інструкцію, яка є невід’ємною частиною іграшки та документ, який підтверджує якість іграшки (Декларацію про відповідність).

Відповідно до Декларації іграшка повинна мати знак відповідності Технічному регламенту безпечності іграшок № 151 від 28 лютого 2018 року. Окрім того, необхідно звертати увагу на маркування, на іграшці має бути вказана наступна інформація: виробник та імпортер іграшки, його адреса, склад іграшки, застереження або попередження щодо використання. 

 

Записатись
Подати скаргу