Новини

22 Грудень 23:04
Тиждень права
Тиждень права

Щороку 10 грудня людство святкує Міжнародний день прав людини, який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року Загальної декларації прав людини

До поняття «права людини» людство прийшло не відразу. Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. Минуло ще майже два сторіччя, перш ніж людство дозріло до прийняття загального кодексу прав людини.10 грудня 1948 року Організація Об'єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права людини і громадянина.

У Декларації заявлено, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх національності, мови, майнового стану та світогляду. Декларація не носить обов'язкового характеру.
Декларація була прямим наслідком досвіду Другої світової війни і вперше сформулювала ті права, які повинна мати кожна людина. В основу документа були покладені всі напрацювання людської думки, які були на той момент з даного питання. Це був перший досвід колективної розробки універсального документа з прав людини.
Багато країн включають основні положення Декларації в своє базове законодавство і конституції. Її принципи лежать в основі багатьох пактів, конвенцій і договорів з прав людини, укладених з 1948 року. З метою відзначення цієї дати в Україні та з нагоди 67-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини 08 грудня 2008 року Президентом України був виданий Указ № 1149/2008 «Про Всеукраїнський тиждень права». Відповідно до цього Указу в Україні щорічно з 09 по 14 грудня проводиться Всеукраїнський тиждень права. Розпорядженням Кабінету Міністрів від 31.08.2016 р. № 627-р затверджений план заходів з проведення у 2016 році Всеукраїнського тижня права. 
Місія «Тижня права» - утвердження поваги до права та довіри до правників, як правової традиції в українському суспільстві.
Мета «Тижня права» - проведення загальнонаціонального правового форуму, під егідою якого кожен правник чи правнича інституція робить безпосередній внесок на благо суспільства, його учасників.

Дана правоосвітня акція, яка стала в Україні традиційною, проводиться за підтримки Міністерства юстиції України щорічно, в тиждень, що включає в себе 10 грудня – День прав людини. Усвідомлення своїх прав та вміння ними користуватись – є невід’ємною частиною якісного життя.
Метою загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти є набуття громадянами необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права, а також побудови правового діалогу між працівниками Держпродспоживслужби та суспільством задля покращення доступу до правосуддя.
Проведення заходів з вдосконалення системи правової освіти покликане підвищити рівень правової культури та обізнаності працівників Держпродспоживслужби та утвердити в них повагу до права та закону в цілому.
Важливо, щоб кожна людина знала свої права, щоб ці права стали цінністю, визнаною і державою, і суспільством. Вирішення цього завдання залежить від якісної роботи державних органів влади, освітніх установ, засобів масової інформації і всіх структур громадянського суспільства.

 

Записатись
Подати скаргу