Новини

04 Жовтня 10:34
Про якість питної води на території м. Вінниця
Про якість питної води на території м. Вінниця

Більшість населення м. Вінниця забезпечене централізованим водопостачанням. Для цих потреб використовується вода нашої найбільшої водної артерії – річки Південний Буг.

Питаннями водопідготовки та подання населенню води задовільної якості та в необхідній кількості займається комунальне підприємство "Вінницяоблводоканал". Саме на водопровідних спорудах цього підприємства проводиться складна технологічна очистка річкової води та доведення її якості до стандартів питної. На підприємстві функціонує сучасна лабораторія, яка забезпечує постійний контроль якості води як в джерелі водопостачання, так і в централізованій мережі.

Також, контроль за станом водопостачання та якістю питної води здійснюється Вінницьким міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

За 8 місяців поточного року 17% досліджених проб з мережі не відповідали санітарним вимогам по мікробіологічним показникам (були виявлені загальні коліформи та встановлена невідповідність по загальному мікробному числу). Для порівняння, у 2018 році відсоток невідповідних проб становив 4,4%, у 2017 – 2,6%, у 2016 – 7,3%. За результатами хімічного аналізу води 3% проб не відповідали санітарним вимогам (по каламутності та вмісту заліза). У 2018 році – 13,5%, у 2017 – 4,3%, у 2016 – 1,9%.

Невідповідність якості води реєструвалась у травні - в період підготовки до відкриття пришкільних таборів; у липні - в період підготовки до роботи дошкільних навчальних закладів; у серпні – в період підготовки загальноосвітніх закладів до нового навчального року.

В зв’язку з викладеним, на адресу директора департаменту освіти міської ради було направлено 3 листи з рекомендаціями щодо необхідності проведення інтенсивного промивання внутрішніх мереж та організації повторних лабораторних досліджень. Після вжитих заходів якість води відповідала санітарним вимогам.

На території міста також експлуатуються криниці громадського користування, яких, за даними департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради, нараховується 617.

Результати лабораторних досліджень за 8 місяців поточного року показали, що 58,3% проб питної води з криниць не відповідали санітарним вимогам по мікробіологічним показникам - виявлені загальні коліформи та кишкова паличка (у 2018 році – 47,9%, у 2017 році – 48,3%, у 2016 – 79%). По санітарно-хімічним показникам 73% досліджених проб не відповідали санітарним вимогам по вмісту нітратів та хлоридів (у 2018 році – 54,5% проб, у 2017 – 56,8%, у 2016 – 81,5%).

В зв’язку з невідповідністю якості питної води, на адресу директора департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради було направлено 13 листів про необхідність проведення очистки та дезінфекції 183 громадських криниць. Також, на адресу Голови Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці було підготовлено 13 листів з метою інформування квартальних комітетів та населення міста про якість води в громадських криницях.

Питна вода, яка не відповідає нормативним показникам, негативно впливає на організм людини.

Так, підвищений вміст нітратів може викликати водно-нітратну метгемоглобінемію, яка полягає у кисневому голодуванні тканини. Особливо чутливий до перевищення вмісту нітратів організм дітей віком до 3-х років. Гостре нітратне отруєння у дітей в 7-8% випадків закінчується смертю.

Наявність у воді кишкової палички або бактерій групи кишкової палички може викликати гастроентероколіт, основними симптомами якого є біль у животі, нудота, блювота, підвищена температура тіла, пронос, слабкість. 

З метою попередження виникнення вищезазначених захворювань, Внницьке міське управління рекомендує:

  • вживати питну воду з криниць лише за наявності інформації щодо її безпечності для здоров’я;
  • не використовувати для питних потреб воду з криниць, поблизу яких є вигрібні ями/надвірні туалети/гноярки;
  • слідкувати за санітарно-технічним станом криниць;
  • не допускати вигул тварин та птиці поблизу криниці;
  • у разі необхідності будівництва вигребу, відступити на максимально можливу відстань від криниці та забезпечити водонепроникність стінок і дна вигребу;
  • з метою покращення якості води, використовувати фільтри;
  • використовувати для питних потреб лише кип’ячену воду.

Прислухайтесь до порад гігієністів і це допоможе вам та вашим рідним уникнути захворювань, пов’язаних із вживанням питної води!

 

Записатись
Подати скаргу