Новини

03 Березень 12:40
Перший випадок коронавірусу в Україні: ситуація під контролем медиків та Уряду
Перший випадок коронавірусу в Україні: ситуація під контролем медиків та Уряду

У м. Чернівці зареєстровано перший випадок коронавірусу в Україні.

Чоловік 26 років приїхав із дружиною з Італії. На момент температурного скринінгу на кордоні температура була нормальною. По приїзді людина отримала консультацію у сімейного лікаря.

Симптоми з’явилися 28 лютого. Чоловік звернувся по допомогу 29 лютого, був ізольований, взяті тести на грип та короновірус. Тест виявився позитивним.

Наразі чоловік перебуває у інфекційній лікарні, дружина - в самоізоляції у себе вдома, з нею постійно контактує лікар.

Система спрацювала так, як належить:

  • По-перше, дослухалася до рекомендацій Міністерства охорони здоров'я про самоізоляцію та по приїзді до Чернівців не контактувала із близькими та родичами. Тобто, добровільно самоізолювалися.
  • По-друге, після заяви громадянина було викликано спеціальну бригаду швидкої, пацієнт був доправлений у заклад, який визначено наказом МОЗ по Чернівецький області.
  • По-третє, з 4 випадків підозри на коронавірус підтвердився лише один випадок. Працюють з контактними особами, з якими контактували ці люди - вони наразі перебувають у самоізоляції. Жодних екстремальних подій не сталося. Ми перебуваємо в тій самій фазі розповсюдження епідемії, що й раніше - на стадії "поодиноких випадків". Наші служби діють у чіткій відповідності до інструкцій. На випадок зміни ситуації у нас є чіткий алгоритм.

Що робити?

  • Зберігати спокій! Адже система показала свою здатність протистояти викликам та діяти швидко і чітко.
  • Дотримуватися рекомендацій з особистої гігієни та перебування у громадських місцях!
  • Не скуповувати маски!!! Пам’ятати, що маска не захищає від вірусу здорову людину. Маска має надягатися ЛИШЕ на людину, яка має симптоми ГРВІ, щоб вона не заразила оточуючих. А створений внаслідок панічних настроїв дефіцит масок лише шкодить лікарням, зокрема - хірургії.

Нагадаємо, що наразі в Україні триває інформаційна кампанія з попередження розповсюдження коронавірусу, у якій беруть участь інспектори Держпродспоживслужби.

Станом на 03 березня 2020 року фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проведено 1670 роз'яснювальних бесід у школах та дошкільних закладах області, закладах громадського харчування, вокзалах та автовокзалах, інших місцях масового скупчення людей. Окрім того, Управлінням виготовлено 4500 пам'яток з рекомендаціями щодо профілактики захворювання, 3485 з яких розповсюджено серед населення під час проведення просвітницьких заходів.

 

Записатись
Подати скаргу