Новини

26 Лютий 11:12
Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19
Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19

Cтаном на 25 лютого 2020 року у світі зареєстровано 80 150 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них  2 699 - летальні. Одужало вже 27 695 осіб.

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано.

З 20-ї години 24 лютого у всіх людей, хто приїжджатиме з країн, де зареєстровані випадки захворювання COVID-19, перевірятимуть рівень температури тіла.

Температурний скрінінг також буде проводитися для всіх пасажирів у основних аеропортах України та для подорожуючих через пункт пропуску "Тиса" на Закарпатті. Згодом такий самий режим працюватиме і на решті прикордонних пунктів.

Нагадаємо, що 24 лютого Бюро ВООЗ в Україні передало 30 наборів реагентів для тестування на COVID-19 до вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Набори містять приблизно 3000 реакцій, чого вистачить для дослідження на захворювання понад 950 людей.

Закликаємо всіх критично мислити, зберігати спокій, допомагати один одному та не поширювати фейків щодо коронавірусу!

Надійні джерела інформації:

  1. Оперативна ситуація та поради щодо запобігання на сторінках Центр громадського здоров’я України та Міністерство охорони здоров’я України
  2. На сайті World Health Organization (WHO)
  3. CDC (Центри з контролю та профілактики захворювань в США)
  4. Докладний матеріал з різними картами та інфографікою про генезу вірусу, реакцію на його поширення і заходи запобігання тут

 

Пропонуємо завантажити і роздрукувати інформаційний плакат про коронавірус, повішати його у під’їзді, ліфті, офісі, школі, університеті, на роботі. Таким чином можна допомогти проінформувати спільноту та потенційно зменшити ризики захворіти людей навколо.

Управлінцям необхідно ознайомити своїх працівників з інформацією про коронавірус, шляхи передачі, ризики, а також домовитись про те, що у разі хвороби, працівник має залишатися вдома. Також, офіс потрібно забезпечити засобами індивідуального одноразового використання: посудом, серветками, дезінфекційними засобами. Необхідно очищувати робочі поверхні, особливо ті, яких торкається багато людей — стільниці та дверні ручки.

Як зменшити ризики захворювання:

  • Часто і ретельно мийте руки водою з милом, протягом щонайменше 20 секунд.
  • Якщо немає можливості помити руки з водою і милом, варто використовувати спиртовмісний антисептик для рук — розчин з вмістом спирту 60–80% або з 2% хлоргексидину. Антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук, обробляти руки треба щонайменше 30 секунд і особливу увагу приділити нігтям (тут накопичується найбільше бруду).
  • Не торкайтеся брудними руками очей, носа чи рота.
  • Уникайте тісного контакту з хворими людьми та натовпу.
  • Уникайте відвідування ринків тварин та птахів.

Якщо у вас є симптоми гострої респіраторної інфекції, аби запобігти зараженню інших:

  • Залишайтеся вдома, якщо захворіли.
  • Уникайте тісного контакту з іншими людьми.
  • Прикривайте рот і ніс серветкою під час кашлю і чхання, а опісля - ретельно мийте руки.
  • Регулярно провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні.
  • Обов’язково використовуйте захисну маску, якщо захворіли, а також - коли перебуваєте у місцях великого скупчення людей задля додаткового захисту. Вона має покривати ніс і рот та щільно прилягати, без відступів по краях. Не чіпайте зовнішню частину маски руками. Змінюйте маску кожні чотири години та не використовуйте маску повторно.
  • Будьте на зв’язку зі своїм сімейним лікарем.

Пам’ятайте, що за симптомами коронавірус схожий на гостру респіраторну інфекцію — переважно це гарячка, кашель, труднощі з диханням. Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження, хоча зараз відомі випадки більш тривалого інкубаційного періоду. Вірус може спричинити запалення легень.

 

Записатись
Подати скаргу