Новини

16 Квітень 12:04
Нітрати у криничній воді: що необхідно знати?
Нітрати у криничній воді: що необхідно знати?

Життя та здоров'я людини тісно пов'язані з навколишнім середовищем, одним із найважливіших компонентів якого є вода.

В природних водах постійно присутні нітрати, які є продуктами окислення органічних азотовмісних речовин у ґрунті і водоймах.

Нітрати техногенного походження широко застосовуються в промисловості, особливо - в сільському господарстві. При недотриманні норм внесення добрив, нітрати накопичуються в ґрунті, джерелах водопостачання та харчових продуктах.

Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров'я, з ним безпосередньо пов'язане таке захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей, летальні випадки від якої реєструються все частіше.

Згідно з сучасними науковими даними, нітрати в кишківнику людини під впливом бактерій відновлюються до нітритів. Всмоктування нітритів веде до утворення метгемоглобіну і до часткової втрати активності гемоглобіну в перенесенні кисню, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання.

Характерними проявами цієї патології є задишка, акроціаноз, ціаноз слизових оболонок, тахікардія, судоми тощо. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи.

Таким чином, в основі метгемоглобінемії лежить той чи інший ступінь кисневого голодування, симптоми якого проявляються в першу чергу у дітей, особливо грудного віку. Діти хворіють переважно при штучному вигодовуванні, коли сухі молочні суміші розводяться водою, що містить нітрати. Діти старшого віку менше схильні до цієї хвороби, а якщо і занедужують, то її перебіг легший, оскільки у них розвиненіші компенсаторні механізми.

Легкі форми метгемоглобінемії, пов'язані з вживанням питної води з підвищеним вмістом нітратів, зустрічаються у дітей всіх вікових груп та дорослих людей. Розвитку зазначеної патології сприяють диспепсія і дисбактеріоз кишківника. Для цих форм характерні слабкість, блідість, підвищена стомлюваність.

До груп підвищеного ризику відносяться:

  • немовлята віком до одного року, що знаходяться на штучному вигодовуванні;
  • люди похилого віку;
  • хворі на анемію, з захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем;
  • вагітні жінки.

Для запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення:

  • в жодному разі не використовувати для пиття або приготування дитячих сумішей воду з колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники;
  • дотримуватися гігієнічних норм при облаштуванні та експлуатації колодязя (ізоляція стін, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, кришки, відра тощо);
  • з обережністю застосовувати в сільському господарстві та в приватному секторі мінеральні та органічні добрива.

Щоб уникнути отруєнь нітратами, необхідно використовувати якісну воду, перевірену в лабораторії!

Варто пам'ятати: забруднена смертельними дозами нітратів вода - чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак. Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 40-80%!

 

 

 

Записатись
Подати скаргу