Спеціалістами Вінницького районного управління на виконання наказу Голови Держпродспоживслужби України від 02.10.2024 № 689 «Про реалізацію рішень колегії Держпродспоживслужби від 10 вересня 2024 року» щодо забезпечення подальшого впровадження реформи шкільного харчування в закладах освіти з урахуванням вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та наказів Гніванської, Іллінецької, Погребищенської, Оратівської, Турбівської міських та селищних рад «Про створення робочих груп», розпочато здійснення комісійних обстежень закладів освіти, так у період з 17.10.2024 по 23.10.2024 обстежено 12 закладів освіти вказаних територіальних громад.
Зважаючи на пріоритетність питання забезпечення дітей в організованих дитячих колективах безпечним, повноцінним та якісним харчуванням особлива увага приділялась: виконанню норм харчування, дотриманню погоджених примірних 4-тижневих сезонних меню, матеріально-технічному стану харчоблоків, забезпеченню достатньою кількістю холодильного та технологічного обладнання, наявності умов для обробки сировини та готових страв, дотриманню поточності технологічного процесу, якості миття обладнання, інвентарю та посуду. Не залишились поза увагою спеціалістів і такі питання, як терміни придатності та відповідність умов зберігання харчових продуктів та сировини, наявність умов та дотримання правила обробки яєць, дотримання правил відбору і зберігання добових проб, дотримання правил особистої гігієни працівниками, ведення необхідної документації по організації харчування та забезпечення закладів питною водою належної якості.
Також, акцентовано увагу щодо особливостей використання та дотримання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Слід зазначити, що спеціалістами управління та керівниками закладів здійснюється постійний контроль за впровадженням сучасних стандартів в організації харчування та дотриманням норм харчування, вносяться корективи у примірні чотиритижневі меню відповідно до сезонності продуктів харчування для закладів дошкільної, загальної середньої освіти з урахуванням вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та нових рецептур, розробляються нові технологічні картки для приготування страв, покращується матеріально – технічна база харчоблоків тощо.
За результатами обстежень керівникам закладів де були виявлені порушення (3 заклади, що становить 25% від кількості обстежених закладів) надані рекомендаційні листи з пропозиціями щодо покращення матеріально – технічної бази харчоблоків, веденню документації та виконанню норм харчування.
З керівниками освітніх закладів, працівниками харчоблоків та медичними працівниками проведено інформаційно-роз'яснювальну роботу «Щодо недопущення виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій в організованих колективах!» «Дотриманню режимів дезінфекції», «Забезпеченню закладів якісною та безпечною питною водою», «Дотриманню температурних режимів у приміщеннях навчальних закладів» тощо.