Новини

02 Жовтня 12:39
Харчова алергія: що варто знати кожному?
Харчова алергія: що варто знати кожному?

Згідно Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів" інгредієнти-алергени, які можуть входити до складу харчового продукту, обов'язково мають бути виділені кольором або шрифтом.

Що таке харчова алергія, які продукти можуть її спровокувати? Та чи всім необхідно звертати увагу на відповідні позначки про вміст алергенів?

Харчова алергія - відповідь імунної системи на вживання деяких харчових продуктів (алергенів) шляхом прояву зовнішніх або внутрішніх симптомів. 

 

 

Будь-який продукт харчування може виявитися непридатним для організму, якщо має у складі:

  • злакові – очерет, пшениця, бамбук, жито, кукурудза, овес, просо і рис;
  • гречані – ревінь і гречка;
  • білки тваринного походження – морепродукти, будь-яке м'ясо і всі види риби, молоко і його похідні;
  • розоцвіти – полуниця, персик, груша, мигдаль, яблуко, абрикос, суниця;
  • гарбузові – кавун, гарбуз, диня, огірки, кабачки;
  • вересові – чорниця, журавлина, кава, брусниця;
  • пасльонові – томати, перець «болгарський» (червоний і рідко зелений), баклажани, картопля;
  • хрестоцвіти – редька, капуста різних видів, ріпа, гірчиця і хрін;
  • складноцвіти – артишок, цикорій, топінамбур, соняшник;
  • лілійні – часник і спаржа.

Причини харчової алергії можуть бути різними, від спадковості до наявності шкідливих звичок.

Симптоми харчової алергії, як правило, проявляються в період від кількох хвилин до кількох годин після прийняття їжі та варіюються від легкого дискомфорту до серйозних загрозливих станів, що потребують негайного медичного втручання.

Харчова алергія може проявлятись у формі:

  • набряклості губ, рота або горла;
  • почервоніння, свербіння шкіри та висипу;
  • нежитю або кашлю;
  • блювоти, кишкових кольок та діареї.

Але найбільшу загрозу становить набряк Квінке, анафілактичний шок або васкуліт (ураження судин).

Щоб визначити наявність харчової алергії - необхідно звернутись до лікаря-алерголога та провести відповідні проби. Після чого, з раціону потрібно обов'язково виключити всі продукти, що можуть викликати прояви алергії.

Слідкуйте за своїм харчуванням і будьте здорові! 

 

Записатись
Подати скаргу