Новини

08 Квітень 09:53
Чим небезпечна хвороба Лайма?
Чим небезпечна хвороба Лайма?

Карантин триває, але при цьому не треба забувати про інші інфекційні хвороби, які активізуються з настанням теплої пори року. А таких є досить багато, одна з них – хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лaйм-бореліоз).

Перші 3 випадки хвороби Лайма на Вінниччині були зареєстровані у 2003 році. Впродовж останніх 17 років кількість захворювань на дану патологію у області зросла у 125 разів. У 2019 році було зареєстровано 375 випадків хвороби Лайма проти 517 випадків у 2018 році.

Інфекційна хвороба передається людині під час присмоктування чорноногих кліщів до шкіри.

Активність нападів припадає на квітень-травень та серпень-вересень. Кліщів менше на природі в сонячну спекотну погоду та більше – в прохолодну та похмуру. Окрім цього, мізерні комахи можуть потрапити у вашу оселю навіть разом з букетом квітів чи домашніми улюбленцями.

Хвороба вражає нервову систему людини, опорно-руховий апарат, серце і шкіру.

Початкові симптоми хвороби Лайма проявляються протягом 5-11 днів після моменту укусу, саме стільки триває інкубаційний період. Перші ознаки нагадують симптоми грипу. Переважно, місце укусу сильно напухає, з’являється червона пляма, може відбутись параліч лицьового нерва.

Несвоєчасне звернення до медиків може обернутись низкою серйозних хронічних захворювань – від болю у суглобах і проблем з нервовою та серцево-судинною системами до неврологічних розладів. Бореліоз може призвести навіть до інвалідності.

Сьогодні, в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом, необхідно чітко і безперечно дотримуватися вимог карантину, щоб не наражати себе та близьких на небезпечні захворювання.

Бажаємо вам здоров'я та 36.6!

 

Записатись
Подати скаргу