Новини

27 Січень 13:34
Best cook fest – корисно і смачно для дошкільнят
Best cook fest – корисно і смачно для дошкільнят

Зазвичай, дитяче харчування асоціюється з простими усім відомими стравами - борщ, каша, котлета. Але в період реформування всієї системи освіти настав час для інновацій і в дитячій кулінарії.

Запровадження змін в розширенні асортименту страв в дошкільних навчальних закладах м. Вінниця стало можливим після оснащення міською владою всіх харчоблоків пароконвектоматами, основною перевагою яких є удосконалення технології приготування страв.

За ініціативи Департаменту освіти Вінницької міської ради було організовано фестиваль "Best cook fest – корисно і смачно для дошкільнят". Для участі у кулінарному конкурсі кожним з дитячих садочків було представлено по одній страві у вигляді відеопрезентації.

Після вивчення наданих відеоматеріалів та комплексного оцінювання страв робочою групою журі, до складу якого входили і фахівці Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, було визначено 5 учасників другого етапу конкурсу "The best baby dish - краща дитяча страва".

Страви-фіналісти були визнані найкращими за усіма критеріями, в т. ч. стосовно безпечності за епідемічними ризиками, адже при порушеннях технологічного процесу можливе мікробне забруднення, що може в подальшому призвести до епідускладнень в дитячому колективі.

17 січня 2020 року на базі ДНЗ №11 відбувся фінал зазначеного конкурсу, під час якого проводився кулінарний майстер-клас з приготування страв-переможців, від однієї назви яких повністю змінюється уява про дитяче харчування: "М’ясні мафіни з овочами та твердим сиром", "Рибні палички з білим соусом", "Картопляно-печінкові роли на овочевій подушці в сметанному соусі", "Гратен "Зебра" та "Бісквіт із моркв’яно-яблучною начинкою".

Під час оцінки технологічного процесу приділялась особлива увага питанням належної обробки сировини, дотриманню поточності, використанню розробного інвентаря та кухонного посуду за призначенням згідно маркування. Не залишались поза увагою і такі критичні моменти, як дотримання правил особистої гігієни кухарями та утримання робочого місця в належному стані. І найголовнішим чинником було дотримання технології приготування, температури та часу термічної обробки, а для страв з м’ясного та рибного фаршу - подвійної, зазначеної в картках-розкладках.

Крім того, поза конкурсом були і страви з непопулярного і такого корисного гарбуза: "Шарлотка рисово-гарбузова із яблуками та родзинками", "Суфле з гарбуза", "Запіканка гарбузова з пшоном", "Мармурова запіканка з сиру кисломолочного та гарбуза", "Гарбузова запіканка з м’ясом", "Чизкейк гарбузовий" та інші.

Слід зазначити, що на кожну страву представлено картки-розкладки з обов’язковим зазначенням технології приготування у пароконвектоматі.

Після завершення конкурсу медичні працівники закладів дошкільної освіти розпочали розробку нових сезонних меню, до яких будуть включені і нові конкурсні страви. Новий асортимент з сучасних та апетитних страв, сподіваємось, задовольнить смак найвибагливіших діточок!

 

Записатись
Подати скаргу