Новини

26 Жовтня 11:23
Зміни законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин
Зміни законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує про прийняття Постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2018 року № 774 "Про затвердження Порядку ведення Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні".

На виконання Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" цією постановою визначено механізм ведення даного Реєстру з метою забезпечення відкритості, прозорості й системності державної реєстрації прав на сорти рослин, дотримання принципів неупередженості та доступності у відносинах, які виникають між юридичними і фізичними особами та Міністерством аграрної політики та продовольства України. 

Відомості Реєстру сортів рослин мають бути відкритими для загального ознайомлення на сайті Міністерства, а також Міністерство повинно відповідати за збереження даних і захист від несанкціонованого доступу.

Відповідно до статті 6 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову № 755 від 19 вересня 2018 року "Про затвердження Порядку ведення реєстру патентів на сорти рослин". Постановою визначено механізм ведення зазначеного Реєстру та забезпечено удосконалення процедури набуття селекціонером майнового права інтелектуальної власності на його сорт та забезпечить отримання справедливої винагороди за створений сорт, а також дотримання принципів неупередженості та доступності у відносинах, які виникають між юридичними і фізичними особами та Мінагрополітики України під час науково-технічної експертизи та реєстрації прав.

Відповідно до частини четвертої статті 20 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" Кабінет Міністрів України Постановою від 19 вересня 2018 року № 756 затвердив "Порядок затребування зразків посадкового матеріалу батьківських компонентів об’єкта заявки". Постанова визначає механізм затребування зазначених зразків. Це своєю чергою забезпечить посилення гарантій щодо відкритості, прозорості й системності реєстрації сортів під час науково-технічної експертизи та реєстрації прав, сертифікації насіння, захисту прав інтелектуальної власності, а також дасть можливість обміну результатами експертизи (описами сортів) з компетентними органами інших держав - учасників.

Постановою Уряду від 19 вересня 2018 року № 757  затверджено "Порядок ведення реєстру заявок на сорти рослин". Механізм ведення зазначеного Реєстру, який затверджений цією Постановою забезпечує удосконалення процедури набуття прав на сорти рослин, посилення гарантій щодо відкритості, прозорості й системності реєстрації сортів рослин. 

 

Записатись
Подати скаргу