Новини

01 Серпень 11:09
Засмага: краса шкіри чи загроза для здоров'я?
Засмага: краса шкіри чи загроза для здоров'я?

Засмага – це реакція організму на ураження шкіри внаслідок дії УФ-променів. Спеціальні клітини синтезують пігмент меланін, який намагається захистити шкіру від опіків.

Люди розрізняються за здатністю утворювати меланін, тож якщо у вас біла шкіра (до якої не липне засмага) - якомога раніше облиште спроби стати бронзовими.

Передусім, необхідно запам'ятати, що засмага - це не про красу шкіри та її здоровий вигляд!

Мабуть, ви вже чули про фотостаріння? Так от засмага пересушує шкіру, сприяє появі зморшок та вікових плям. Ультрафіолет активує ферменти, що руйнують компоненти матриксу шкіри, які забезпечують її пружність: гіалуронову кислоту та колаген.

Окрім того, УФ-промені викликають мутації в організмі і виникає ризик розвитку раку шкіри, герпесу, погіршення зору.

Існує думка, що засмага необхідна людині для того, щоб отримувати необхідну кількість вітаміну D. Але для цього не обов'язково лежати на пляжі, найбезпечніший спосіб – прогулянки на свіжому повітрі з дотриманням усіх правил безпеки. Крім цього, деякі продукти харчування є хорошим джерелом вітаміну D: риба, молочні продукти, яєчні жовтки.

Як захистити шкіру від шкідливої дії сонця?

  • Краще не приймати сонячні ванни з 10 до 16 години, в цей час сонце більш агресивне і ймовірність опіку зростає.
  • Легкий закритий одяг з натуральної тканини та капелюх значно зменшують ризик перегрівання.
  • Користуйтеся сонцезахисним кремом зі ступенем захисту SPF30 та фільтрами променів UVA та UVB. Не варто шукати крем із максимальним захистом: SPF 30 блокує 97% променів, а SPF50 — 98%.
  • Пийте багато води та споживайте продукти, багаті на фолієву кислоту і каротиноїди: броколі, шпинат, печінку, моркву, перець, смородину.

Якщо ви відчуваєте, що згоріли - негайно сховайтесь в затінок або прийміть прохолодний душ. Також, зменшити запалення допоможуть ацетилсаліцилова кислота та парацетамол, якщо тільки вони вам не протипоказані.

Гарного відпочинку і будьте здорові!

 

Записатись
Подати скаргу