Новини

10 Липень 17:19
Заключне повідомлення про спалах сальмонельозу в Чечельницькому районі Вінницької області
Заключне повідомлення про спалах сальмонельозу в Чечельницькому районі Вінницької області

24 червня 2018 року був зареєстрований спалах "Сальмонельозу" в с. Бондурівка та с. Стратіївка Чечельницького району Вінницької області, коли у Бершадську окружну лікарню інтенсивного лікування з ознаками гострої кишкової інфекції було госпіталізовано 23 особи, в т.ч. 9 дітей віком до 17-ти років.

З 25 по 26 червня 2018 року фахівцями ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України" в ході проведення розслідування спалаху було виявлено та госпіталізовано ще 39 осіб, серед яких 16 дітей віком до 17-ти років.

Всього на стаціонарному лікуванні перебувало 62 особи, в т. ч. 25 дітей віком до 17-ти років (в інфекційному відділенні Бершадської окружної лікарні інтенсивного лікування перебувало 37 осіб, в перепрофільованому дитячому відділенні Чечельницької лікарні планового лікування перебувало 25 осіб).

При госпіталізації хворі скаржились на загальну слабкість, біль в животі, блювоту, пронос, підвищення температури тіла до 38,0-39,0 °С.

Страви для святкування випускних вечорів замовлялись і готувались в кафе "Вербка" СТ "Вікторія-П" с. Вербка Чечельницького району та доставлялись до місць проведення заходів (с. Бондурівка, с. Стратіївка) приватним транспортом власника кафе, без холодильного обладнання.

Всього в святкуванні випускних вечорів та зустрічі випускників приймало участь 153 особи (с. Бондурівка приймало 68 осіб, в с. Стратіївка 85 осіб).

Меню в с. Стратіївка складалось із 18-ти страв (асорті м’ясне, скумбрія запечена, бутерброди з майонезом та шпротами, зрази з яйцем, окорок запечений, відбивна, м'ясо по-французьки, риба в кетчупі, капуста тушкована з котлетою, голубці, м'ясо тушковане, пончики з м’ясом, налисники з сиром, желе "Бите Скло", салат "Лілія", салат королівський, магазинні торти).

Меню в с. Бондурівка складалось із 21-ї страви (асорті м’ясне, асорті овочеве, асорті фруктове, риба в кетчупі, риба жарена в клярі, скумбрія запечена, сочніки з м’ясом, зрази з м’ясом, окорок запечений, відбивна, м'ясо по-французьки, квашений огірок, капуста тушкована з котлетою, голубці, м'ясо тушковане, пончики з м’ясом, картопля з кропом, налисники з сиром, желе "Бите Скло", салат "Лілія", а також тортів, закуплених у приватної особи в м. Бершадь).

Перераховані страви, зі слів власника закладу та замовників, готувалися на потужностях кафе, сторонні особи, крім працівників закладу, до приготування їжі не залучалися. Також, були використанні наступні харчові продукти, принесені з дому: цукерки, кондитерські вироби (печиво), газована вода, вино, горілка.

Постачання продукції в кафе здійснюється з продуктової бази Де-Люкс (м. Бершадь) та частково з ринків смт. Чечельник та м. Бершадь (домашні ковбаси, копчене м'ясо, овочі та фрукти). Документація, що  засвідчує якість харчових продуктів, не представлена. Також, не були представлені особові медичні книжки працівників закладу.

На час розслідування палаху залишків страв, які вживали захворілі під час випускних вечорів та зустрічі випускників не виявлено.

Хворі пов’язують своє захворювання із вживанням готових страв під час святкувань. 

Фахівцями Бершадського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ "Вінницький ОЛЦ МОЗ України" було проведено обстеження кафе "Вербка", в ході якого було лабораторно обстежено 7 працівників закладу, відібрано для лабораторних досліджень 5 проб готових страв (риба морська жарена,  котлета, відбивна із свинини, салат із м’ясом та грибами, налисник з сиром), 40 змивів з кухонного обладнання та посуду кафе, 1 пробу питної води із сільського водогону. Всього, в ході розслідування спалаху, було досліджено матеріал від 99 осіб, в т.ч. 62 захворілих та 7 працівників кафе "Вербка". 

Після завершення лабораторних досліджень матеріалу відібраного від  хворих, у 53 осіб, в т.ч. 23 дітей віком до 17-ти років, було виділено Salmonella Blegdam, серогрупа D. Від співробітників кафе збудників кишкових інфекцій не виділено. 

Із харчових продуктів збудника сальмонельозу не виділено.

За результатами проведених лабораторних досліджень, із 40 відібраних змивів в кафе "Вербка" з кухонного обладнання та посуду, в 15 випадках (38 %) виявлено бактерії групи кишкової палички.  

Проби питної води не відповідали  вимогам  Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПІН 2.2.4-171-10) по мікробіологічним показникам.

Хворі пройшли курс специфічного лікування. Станом на 10 липня 2018 року всі захворілі в задовільному стані виписані із стаціонару. Летальних випадків не зареєстровано.

Захворілим особам було встановлено наступні заключні  діагнози: 62 особам "Сальмонельоз". Перебіг захворювання у всіх потерпілих середнього ступеню важкості.

Етіологічним чинником спалаху слугували Salmonella Blegdam, серогрупа D. Фактором передачі збудника інфекції були ймовірно інфіковані готові страви, які вживали усі потерпілі. 

Джерело збудника інфекції не встановлено.

Сприяло виникненню спалаху порушення технології приготування, зберігання, транспортування готових страв та грубі порушення санітарно-гігієнічних вимог у  кафе "Вербка".

В осередку проведено комплекс протиепідемічних заходів, заключна дезінфекція. 

25 червня 2018 року було проведено засідання з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Чечельницької районної ради. Управлінням  Держпродспоживслужби у м. Бершадь тимчасово призупинено функціонування кафе "Вербка".

Повторних випадків в даному осередку не було виявлено.

Чечельницьким відділком Бершадського міжрайонного відділу Національної Поліції відкрито кримінальне провадження у зв’язку із спалахом "Сальмонельозу".

 

Записатись
Подати скаргу