Новини

04 Жовтня 10:06
Заключна інформація щодо спалаху сальмонельозу в с. Балки Барського району
Заключна інформація щодо спалаху сальмонельозу в с. Балки Барського району

Спалах виник 21 вересня 2018 року, коли в інфекційне відділення Барської центральної районної лікарні з ознаками гострої кишкової інфекції звернулися перші захворілі. Впродовж 21 - 27 вересня 2018 року в даному осередку було виявлено 23 захворілих. Із них на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Барської ЦРЛ перебувало 20 осіб, ще 3 особи лікувались амбулаторно. 

При госпіталізації хворі скаржились на загальну слабкість, рідкий стілець, біль в животі, підвищення температури тіла до 38-40С, блювання. Із всіх захворілих, 19-ти особам було встановлено попередній діагноз: "Харчова токсикоінфекція середнього ступеню важкості", 4-м - "Гострий гастроентероколіт середнього ступеню важкості".

При розслідуванні встановлено, що всі захворілі 20 вересня 2018 року були присутні на поминальному обіді в кафе "Марсилія" с. Чемериси-Барські Барського району. Всього на поминальному обіді були присутні 55 осіб, жителі с. Балки, с. Терешки, с. Гавришівка, с. Чемериси-Барські, с. Адамівка, с. Войнашівка Барського району. 

Поминальний обід організовувався в кафе "Марсилія". Меню поминок складалось з 22 страв (бутерброди з ікрою, нарізка м’ясна, печінка тушкована, салат "Білочка", салат "Олів´є", салат "Соняшник", чебуреки з м'ясом, окорок курячий печений, риба смажена в яйці, гречаники напівфабрикат, пиріжки з горохом, коливо, борщ, каша з підливою, голубці, бабка з м’ясною котлетою, капуста тушкована, налисники з сиром та ізюмом, цукерки, пряники, хліб, вода.

Перераховані страви, зі слів власника закладу та замовника обіду, готувалися на потужностях кафе. До приготування їжі залучалися сторонні особи. Постачання продукції в кафе здійснюється ТМ "Буханочка" смт. Летичів, ФОП "Капуста" м. Вінниця, ТОВ "Птахофабрика Поділля", ФОП Шиян О.С. м. Вінниця, ФОП Довбиус І.В. м. Вінниця, ТОВ "Мосітіінфест" с.Чишки Львівська обл., м’ясо накуповувалось на ринку в м. Бар. Документація, що засвідчує якість харчових продуктів представлена частково. Згідно записів в особових медичних книжках працівників закладу, останній профілактичний медичний огляд був пройдений у 2016 році. 

В ході розслідування спалаху було лабораторно обстежено 3 працівника кафе "Марсилія", відібрано для лабораторних досліджень 9 проб харчових продуктів, 15 змивів з кухонного обладнання та посуду кафе та 1 проба питної води.

Після завершення лабораторних досліджень у 20 осіб (хворих) було виділено Salmonella Blegdam, серогрупа D. Ідентичний збудник сальмонельозу (Salmonella Blegdam) був виділений із 3 проб харчових продуктів (риба смажена в яйці, налисники з сиром, чебуреки з м´ясом). За результатами проведених лабораторних досліджень, із 15 відібраних змивів з кухонного обладнання та посуду, в 2 випадках виявлено Salmonella Blegdam та в 11 випадках (73%) виявлено бактерії групи кишкової палички. 

Проба питної води відповідала вимогам Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПІН 2.2.4-171-10).

Хворі пройшли курс специфічного та симптоматичного лікування. Станом на 03 жовтня 2018 року всі захворілі в задовільному стані виписані із стаціонару. Летальних випадків не зареєстровано. 

Всім захворілим особам було встановлено заключний діагноз: "Сальмонельоз середнього ступеню важкості".

Етіологічним чинником спалаху слугувала Salmonella  Blegdam. Фактором передачі збудника інфекції були інфіковані готові страви, які  вживали усі потерпілі. Джерело збудника  інфекції встановити не вдалося.

Виникненню спалаху сприяли чисельні порушення вимог санітарного законодавства, зокрема: заклад не забезпечений гарячою проточною водою, відсутні умови для дотримання персоналом правил особистої гігієни, кухня та підсобні приміщення потребують проведення поточного ремонту; недостатня кількість холодильного обладнання, а наявне  утримується в антисанітарному стані; відсутній контроль за дотриманням температурного режиму та товарного сусідства; розподільчий інвентар старий, зношений; періодичний, профілактичний медогляд персоналу не проведений; дезінфекційні засоби відсутні; обладнання та допоміжні столи не промарковані, вкриті шаром бруду та жиру; всюди в робочих шафах 

Епідрозслідування проводилось фахівцями Головного управління з залученням спеціалістів Барського районного управління ГУ ДПСС у Вінницькій області та за участі фахівців Барського міжрайонного відділу лабораторних досліджень ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

Розпорядженням Головного державного інспектора ГУ ДПСС функціонування вказаного закладу було тимчасово припинено, відмінено усі заплановані у ньому заходи. 

Фахівцями Барського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області на підставі частини 4 ст. 18 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин" на предмет відповідності закладу вимогам Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", було проведено позапланове інспектування кафе "Марсилія", де організовувався поминальний обід. 

Власника закладу притягнуто до відповідальності за порушення санітарного законодавства та складено протоколи по п.1 ч.1 ст. 65 ЗУ № 2042.    

За результатами обстеження власнику надіслано припис про усунення порушень чинного законодавства.

В зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації проведено засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при райдержадміністрації.

В осередку проведено комплекс протиепідемічних заходів, заключна дезінфекція. Повторних випадків в даному осередку не було виявлено. Кримінальне провадження не відкривалось. 

 

 

Записатись
Подати скаргу