Новини

06 Вересень 09:47
Заходи, здійснені задля недопущення ускладнення епідситуації, пов’язаної з реалізацією вуличної їжі
Заходи, здійснені задля недопущення ускладнення епідситуації, пов’язаної з реалізацією вуличної їжі

Спеціалістами Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства постійно проводиться моніторинг інфекційної захворюваності населення області.

За даними аналізу, рівень захворюваності населення області на гострі кишкові інфекції за 7 місяців 2018 року на 11% нижчий за показники аналогічного періоду минулого року. Інформація про випадки гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних з вживанням вуличної їжі швидкого приготування, на адресу Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області не надходила.

Всього за період поточного року на території області зареєстровано 6 спалахів гострої кишкової інфекції. Постраждало 99 осіб, в тому числі 57 дітей віком до 17 років. За аналогічний період 2017 року було зареєстровано 4 спалахи, загальна кількість постраждалих - 26. Етіологічним чинником спалахів в 4 випадках (66%) був ротавірус, по одному випадку (16%) захворювання було викликане сальмонелою та клебсієлою.

Начальником Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області було видано Наказ від 07 серпня 2018 року №2459-0 щодо попередження епідемічних ускладнень. На виконання Наказу начальниками районних та міських управлінь було створено робочі групи для проведення моніторингу виконання операторами ринку харчових продуктів вимог законодавства та недопущення реалізації продуктів харчування у невстановлених місцях.

Всього спеціалістами служби проведено 299 моніторингових обстежень, в тому числі 234 об'єкти , що реалізують вуличну їжу та 65 місць стихійної торгівлі. До обстежень, в частині випадків, залучались представники поліції та міграційна служба.

Після проведення моніторингових обстежень, фахівцями районних та міських управлінь на адресу Головного управління були направлені доповідні записки, на підставі яких приймалось рішення про здійснення позапланових інспектувань тих операторів ринку, діяльність яких могла призвести до ускладнення епідситуації. 

Під час проведення позапланових інспектувань було виявлено наступні порушення вимог чинного законодавства:

  • відсутня державна реєстрація операторів ринку;
  • відсутні проточна гаряча та холодна вода, системи водовідведення;
  • незадовільний санітарно-технічний стан приміщень;
  • профілактичні дезінсекційні та дератизаційні заходи не проводяться;
  • не створенні умови для дотримання правил особистої гігієни, миття та обробки рук, інвентарю, тари;
  • до роботи з продуктами харчування допускаються особи без особових медичних книжок;
  • недотримання температурного режиму при зберіганні продуктів;
  • для виготовлення страв використовувались продукти харчування (сировина) невідомого походження, без супровідних документів.

За виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 10 осіб, з них 5 - представниками національної поліції. Винесено 1 постанову про тимчасове припинення діяльності, 46 суб’єктів припинили діяльність за власною ініціативою. 

Суб’єктам господарської діяльності направлено приписи щодо вжиття заходів задля усунення порушень вимог чинного законодавства.

З обігу, за рішенням власника, вилучено 57 кг. продуктів харчування невідомого походження, без маркування та супровідних документів: м’ясної продукції – 28 кг., іншої продукції (лаваш, майонез, сир твердий) – 28 кг.!

За результатами проведених обстежень, матеріали постійно узагальнюються та направляються в місцеві органи влади та органи місцевого самоврядування. Підготовлено узагальнюючу інформацію для голови Вінницької ОДА. 

Окрім того, направлено листи адміністрації підприємства Обласної Споживчої Спілки "Госпрозрахункове об’єднання ринків", директору МКП "Вінницязеленбуд" (Вінницький Центральний міський парк) щодо вжиття заходів до підприємців, які здійснюють виготовлення та реалізацію вуличної їжі на ввіреній їм території без належних умов.

 

Записатись
Подати скаргу