Новини

17 Січень 13:50
Як відрізнити грип від ГРВІ?
Як відрізнити грип від ГРВІ?

Грип та ГРВІ відносяться до вірусних інфекцій та мають багато спільних симптомів. Чому ж вірус грипу вважається більш небезпечним та як відрізнити його від ГРВІ?

Різниця між грипом та ГРВІ насамперед полягає у тому, що збудниками грипу є різні штами вірусу (варіанти одного виду вірусу, що відрізняються за рядом властивостей), а збудниками ГРВІ - понад 200 вірусів, які часто не пов'язані генетично та належать до різних груп захворювань. 

Основна різниця у симптомах грипу і ГРВІ полягає у тому, що грип розпочинається раптово і гостро, а для ГРВІ характерний поступовий початок хвороби. 

Збудники, симптоми та протікання грипу:

  • Вірус грипу може локалізуватися як у верхніх, так і у нижніх дихальних шляхах, що частково пояснює здатність цього вірусу викликати важкі форми захворювання.
  • Запальний процес і підвищення температури до 38 градусів є нормальною реакцією організму на збудник, оскільки дозволяє боротися з інфекцією, однак висока температура (понад 39 градусів) є небезпечною - її слід понижувати. 
  • Характерними симптомами грипу є: головний біль, ломота у м’язах і суглобах, загальна слабкість, втрата апетиту, нудота, кашель.
  • Симптоми грипу виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів.

Збудники, симптоми та протікання ГРВІ:

  • Найпоширенішим збудником ГРВІ є риновірус, який розмножується в клітинах епітелію порожнини носа, провокуючи: нежить, закладеність носа, біль у горлі та кашель. 
  • При аденовірусній інфекції може виникати відчуття піску в очах.
  • Температура тіла зазвичай в межах 37-37,5 градусів.
  • ГРВІ прогресує кілька днів, а потім людина самостійно одужує без спеціального лікування.
  • Ускладнення ГРВІ – це зазвичай запалення носових ходів та середнього вуха.

Телефонуйте 103, якщо з’явились небезпечні ознаки: задишка, висипи на шкірі, кровохаркання, синюшний відтінок шкіри, блювання та пронос, біль в грудях, зниження тиску, сповільнений пульс, аритмія, порушення свідомості, судоми.

Ці симптоми ігнорувати ні в якому разі не можна. Продовжувати лікування вдома дуже небезпечно, оскільки затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

Бережіть себе і своїх близьких!

 

Записатись
Подати скаргу