Новини

22 Листопад 09:17
Як правильно облаштувати вигрібну яму?
Як правильно облаштувати вигрібну яму?

Сьогодні на території м. Вінниці, коли всі прагнуть європейського комфорту, в приватних секторах житлових будинків за відсутності централізованого каналізування люди для покращення умов проживання облаштовують вигрібні ями.

На жаль, не володіючи необхідною інформацією, вони не завжди правильно роблять це. В результаті чого наноситься шкода навколишньому середовищу, оскільки забруднюються грунт і вода, що негативно впливає на здоров’я населення. Притому, не лише фізичного здоров’я, а й психічного - оскільки дуже часто вигрібні ями спричиняють конфлікти з сусідами. 

Так, за 10 місяців 2017 року до Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області надійшло 13 звернень від мешканців внаслідок облаштування вигребних ямів їхніми сусідами з порушенням санітарних норм, з яких факти підтвердились у 85% випадків.

Отже, як все ж таки правильно облаштовувати вигрібну яму для комфортного проживання всіх мешканців нашого міста?
 
Згідно Державних санітарних норм та правил утримання території населених місць, затверджених наказом МОЗ України № 145 від 17.03.2011 року, вигріб повинен бути водонепроникним, стінки та дно - герметичними, мати щільно прилягаючу кришку. Об’єм вигребу розраховується виходячи з чисельності мешканців, що ним користується. Вигреби необхідно очищати у міру їх заповнення. 

Перевезення рідких відходів з вигребів та розміщення їх на території приватних володінь, а також використання їх як добрива в сільському господарстві забороняється!

Крім того, вигрібні ями повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м.! В умовах нецентралізованого водопостачання вигреби повинні бути віддалені від індивідуальних колодязів і каптажів джерел на відстань не менше 20 м., при цьому відстань від вигребів до громадських колодязів та каптажів джерел повинна бути не менше 50 м.! Вигрібна яма повинна розміщуватися нижче схилу ділянки.

Місце розміщення вигребу на присадибній ділянці та відстань від нього до власного житлового будинку визначає власник цього будинку з дотриманням правил добросусідства. Суперечливі питання щодо місць розміщення вигребів на території присадибної ділянки розглядаються згідно з законодавством, тобто через органи судової влади.

Оскільки це питання дуже важливе для безпеки та комфорту населення, Вінницьке міське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертається до мешканців приватних домоволодінь поставитись до проблеми відповідально. При облаштуванні Вашої вигрібної ями враховуйте санітарно-протиепідемічні вимоги, адже покращення умов проживання та зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище залежить від кожного з нас.

Вінницьке міське управління рекомендує при можливості під’єднувати житлові будинки до централізованих інженерних мереж водопостачання та каналізування. 

Бережіть себе та оточуючих Вас людей, дбайте про навколишнє середовище та насолоджуйтесь комфортними умовами проживання, яке пропонує нам сьогодення!

 

Записатись
Подати скаргу