Новини

14 Листопад 15:59
Вступив в дію новий Технічний регламент безпечності іграшок!
Вступив в дію новий Технічний регламент безпечності іграшок!

Всім імпортерам, розповсюджувачам та виробникам дитячих іграшок доводимо до відома, що з 21 вересня 2018 року набув чинності новий Технічний регламент безпечності іграшок, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 151 від 28 лютого 2018 року. Технічний регламент розроблено на основі Директиви 2009/48/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 18 червня 2009 року про безпеку іграшок.

Розповсюдження на ринку іграшок, які відповідають вимогам технічного регламенту, затвердженого постановою № 515 і введені в обіг до дня вступу в силу нового технічного регламенту, не може бути заборонено або обмежено.

Дія технічного регламенту поширюється на продукцію, яка розроблена або призначена для використання дітьми віком до 14 років.

Дія цього Технічного регламенту не поширюється на:

  • обладнання для ігрових майданчиків, призначене для громадського користування;
  • гральні автомати, призначені для громадського користування, незалежно від того, чи приводяться вони в дію за допомогою монет, чи ні;
  • іграшкові транспортні засоби, оснащені двигунами внутрішнього згоряння;
  • іграшки з паровими двигунами;
  • пращі та катапульти.

Технічний регламент визначає: обов’язки виробників, імпортерів, розповсюджувачів іграшок; істотні вимоги з безпеки іграшок; питання, пов’язані зі складанням декларації про відповідність та нанесенням маркування; положення про здійснення державного ринкового нагляду.

Виробник дитячих іграшок повинен обов’язково вказувати своє найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку та контактну поштову адресу на самому виробі або його упаковці. Якщо іграшка іноземного виробника, то на її упаковці має розміщуватися зареєстроване комерційне найменування чи зареєстрована торговельна марка та контактна поштова адреса імпортера.

Також, виробник повинен скласти декларацію відповідності іграшки вимогам безпечності. При цьому, іграшки мають містити знак відповідності технічним регламентам і застереження щодо віку, з якого їх безпечно використовувати.

Знак відповідності технічним регламентам наноситься згідно із загальними принципами маркування. Його наносять на іграшку, етикетку або упаковку таким чином, щоб він був видимим, розбірливим та незмивним. У разі неможливості або невиправданості через розмір іграшки або у разі, коли іграшка складається з дрібних деталей, знак відповідності технічним регламентам наноситься на етикетку (ярлик) або супровідну листівку.

Крім того, на кожну іграшку повинна складатися технічна документація, в якій вказуються всі заходи, прийняті виробником для забезпечення безпеки виробу.

Перед введенням іграшки в обіг, виробники повинні будуть проводити аналіз хімічних, фізичних, механічних, електричних небезпек, загоряння, гігієнічних і радіоактивних небезпек, які може становити іграшка, а також оцінюють потенційний вплив таких небезпек на дітей.

Звертаємо увагу на окремі вимоги до розповсюджувачів. Згідно з технічним регламентом розповсюджувачі повинні:

  • перед наданням іграшки на ринок перевіряти наявність на ній знаку відповідності технічним регламентам, необхідних документів, інструкцій з експлуатації та інформації щодо безпечності;
  • забезпечити під час перебування іграшки під їх відповідальністю створення таких умов для її зберігання і транспортування, за яких не виникає загрози невідповідності іграшки суттєвим вимогам щодо безпечності;
  • розповсюджувачі на обґрунтований запит органу державного ринкового нагляду подають йому всю інформацію та документацію, необхідну для демонстрування відповідності іграшки.

На вимогу зазначеного органу державного ринкового нагляду, розповсюджувачі співпрацюють з ним для усунення ризиків, які становлять надані ними на ринок іграшки.

Дотримання виробниками, імпортерами та розповсюджувачами вимог нового Технічного регламенту дасть можливість українським споживачам купувати якісні іграшки!

 

Записатись
Подати скаргу