Новини

15 Травень 16:35
Вимоги до організації проведення випускних свят у навчально-виховних закладах
Вимоги до організації проведення випускних свят у навчально-виховних закладахВимоги до організації проведення випускних свят у навчально-виховних закладах

Шановні організатори випускних свят!

З метою організації безпечного святкування та попередження випадків харчових отруєнь і спалахів гострих кишкових інфекцій серед дітей та підлітків Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області пропонує вам врахувати наступні гігієнічні рекомендації: 

  • При виборі закладу громадського харчування для святкування випускного, рекомендуємо надавати перевагу підприємствам, які провели державну реєстрацію потужностей та можуть забезпечити необхідні умови для приготування та зберігання продуктів та готових страв.

 

  • Закупівлю продуктів харчування (в т.ч. цукерок, печива, фруктів, ягід) проводити виключно у встановлених місцях та за наявності супровідних  документів, що засвідчують якість.
  • Забороняється закупівля продуктів харчування, які не марковані/неправильно марковані (маркування повинно забезпечувати споживача інформацією, яка надає йому можливість здійснити вибір відповідно до потреб та бути виконане державною мовою).
  • Придбання овочів і фруктів на ринках, у приватних осіб можливе за наявності документів, що засвідчують їх якість та безпечність: експертний висновок акредитованої лабораторії, яка знаходиться на агропродовольчому ринку. 
  • На імпортну продукцію, крім товарно-транспортної накладної, необхідна наявність міжнародного сертифікату, висновку державної санепідекспертизи, декларації виробника тощо. 
  • Закупівля м’яса на агропродовольчому ринку можлива за наявності позначки придатності (ветеринарне тавро) та експертного висновку лабораторії, яка знаходиться на агропродовольчому ринку.
  • Не допускайте до технологічного процесу приготування їжі сторонніх осіб, приготування їжі та нарізка готових харчових продуктів можливі виключно робітниками харчоблоків, які пройшли обов’язкове медичне обстеження з допуском до роботи.
  • При узгодженні святкового меню зверніть увагу на наявність страв, небезпечних в епідемічному відношенні: кондитерські вироби з кремом; нарізні салати з майонезом, оцтом, сметаною (овочі використовуйте в натуральному вигляді); млинці з м’ясним фаршем, сиром з  непастеризованого молока; низькосортні м’ясні вироби (нижче 1 сорту); паштети, зельці, заливні страви, кров’яні та ліверні ковбаси; всі  види грибів; окрошка, морси, кваси, газовані напої; смажені у фритюрі вироби (пончики, пиріжки, риба в клярі тощо); продукти домашнього  виготовлення; молоко, сир, сметана без термічної обробки; яйця та м’ясо водоплавної птиці; консервований зелений горошок без термічної  обробки; майонез, соуси, есенції,харчові концентрати.
  • Забороняється використовувати продукти, що містять штучні барвники, консерванти, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку та інші синтетичні домішки.
  • Не допускається вживання випускниками будь-яких алкогольних і слабоалкогольних напоїв, а також тютюнопаління.

Наголошуємо, що при ускладненні епідемічної ситуації внаслідок порушення вимог чинного законодавства, персональна відповідальність покладається на організаторів святкових заходів та керівників закладів громадського харчування!

 

Записатись
Подати скаргу