Новини

24 Вересень 15:12
Відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій ОДА
Відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій ОДА

Сьогодні, 24 вересня 2018 року, під головуванням першого заступника голови обласної державної адміністрації Андрія Гижка відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Серед присутніх на засіданні були: начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук, перший заступник начальника Головного управління у Вінницькій області Олександр Сорочан і начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Володимир Павлущик. 

Проблема сказу на території Вінницької області протягом 2015-2018 років була і залишається складною, випадки сказу реєструвалися у всіх районах області. 

Проаналізувавши результати епізоотичних розслідувань випадків сказу у 100 відсотків продуктивних і у 50 відсотках домашніх тварин зараження відбулося при контактуванні із лисами, що підтверджує те, що лисиця червона є основним нозоареалом вірусоносійства та розповсюдження сказу серед тварин.

За рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій облдержадміністрації на території області постійно проводиться плановий відстріл лисиці червоної.

Під час наради начальник ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук проінформував про ключові заходи, спрямовані на зниження кількості випадків сказу диких тварин в області. 

Основним шляхом профілактики сказу є щеплення тварин. Контроль щеплень проводиться шляхом:

  • інформування Головного управління щодо заходів вжитих по питаннях профілактики та боротьби із сказом тварин; 
  • щомісячного аналізу інформації про щеплення тварин в розрізі населених пунктів;
  • опитування населення при виїзді спеціалістів Головного управління в райони та міста області.

Питання боротьби зі сказом може бути вирішене комплексно із залученням всіх зацікавлених служб, організацій та установ. Всі зусилля повинні бути спрямовані на впорядкування утримання домашніх тварин, своєчасну їх вакцинацію, відлов безпритульних тварин, регулювання чисельності червоної лисиці, пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення.

У цьому році були виділені кошти на придбання вакцини і послуг по проведені імунізації у дикій природі у 19 областях України, в тому числі  у Вінницькій області. Цю роботу заплановано провести у першій декаді жовтня, шляхом розповсюдження вакцинних принад із повітря за допомогою літаків АН-2.

Враховуючи вищевикладене, для покращеня епізоотичної ситуації щодо сказу та ефективного проведеня імунізації диких тварин пропонується здійснити ряд заходів, що зазначені в проекті рішення.

 

Записатись
Подати скаргу