Новини

08 Серпень 22:42
Відбулась прес-конференція щодо проведення в області жнивної кампанії та рівня якості зерна врожаю поточного року
Відбулась прес-конференція щодо проведення в області жнивної кампанії та рівня якості зерна врожаю поточного року

Сьогодні, 08 серпня, у приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА відбулась прес-конференція щодо проведення в області жнивної кампанії та рівня якості зерна врожаю поточного року.

В обговоренні вищезазначених питань взяли участь директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Микола Ткачук, начальник ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук, директор Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України Олександр Корнійчук,  начальник  відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Володимир Телефус.

Під час прес-конференції Микола Ткачук поінформував присутніх про стан посівів сільськогосподарських культур, якість збіжжя та хід проведення жнив на Вінниччині, а також акцентував увагу на  якості насіння та зазначив про особливості спекуляцій під час встановлення ціни на зерно з використанням безпідставних тверджень про ураження сажковими грибами.

Згідно з результатами лабораторних досліджень Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України, випадків ураження зерна сажковими грибами не виявлено.

У свою чергу Григорій Сидорук поінформував присутніх про належне проведення контролю за якістю зерна і посівного матеріалу з боку ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області: «Було проведено 6 досліджень насіннєвого зерна в лабораторних умовах, відповідно до яких ураження сажковими захворюваннями не виявлено. У шести випадках досліджень товарного зерна, лише в одному зразкові виявлено невеликий відсоток вірогідності цього захворювання, що також допустимо у межах норми».

Григорій Сидорук також порекомендував власникам зерна та товаровиробникам звертатися до арбітражних лабораторій, кваліфіковані фахівці яких можуть надати достовірну інформацію за результатами досліджень. Так, відповідну акредитацію має Державна установа «Вінницька обласна фітосанітарна лабораторія».

Під час прес-конференції Олександр Корнійчук також зупинився на питанні маніпуляцій цінової політики та поширенні неправдивої інформації щодо ураження зернових сажковими грибами. З його словами, ураження сажковими грибами не залежить від погодних умов, але на період початку жнив такої загрози не було виявлено, адже рослини знаходилися в належному стані росту та розвитку.

Крім цього, в Україні поширені понад 5 видів сажкових грибів, тому відповідні лабораторії повинні вказувати на конкретний вид сажки у результатах досліджень, інакше висновки будуть необґрунтованими. Також для визначення спор необхідно проведення відповідних методик з використанням певних хімічних реагентів, тому лише візуально визначити вид та обсяг ураження зернових культур неможливо. Іноді зернові культури можуть бути уражені сапрофітними грибами, вплив яких знешкоджується під впливом сонячної радіації. 

Загалом, інформація про ураження озимої пшениці на Вінниччині сажковими грибами не відповідає дійсності, адже фітопатологами Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України також не було виявлено ознак ураження зернівки спор даного виду грибів. Крім цього, аграріями використовуються апробовані технології та відповідні речовини, які надають можливість ліквідувати збудника хвороби рослин на початковій стадії та запобігти його поширенню.

Начальник  відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Володимир Телефус також підтвердив відсутність сажкових захворювань та зазначив, що під час тривалих дощів в період достигання і зберігання зерен колосових культур, може розвиватися оливкова пліснява, яку варто відрізняти від сажкових грибів шляхом проведення мікологічної експертизи.

 

© За матеріалами офіційного веб-сайту Вінницької обласної державної адміністрації

Записатись
Подати скаргу