Новини

19 Вересень 10:00
В Україні розпочалася масштабна кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу
В Україні розпочалася масштабна кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу

Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

Боротьба зі сказом в Україні базується на виконанні комплексу антирабічних ветеринарно-санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів сказу.

З метою виконання плану протиепізоотичних заходів із профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2018 рік, затверджених рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 19.01.2018 за № 1, договору "Про закупівлю товару" від 31.08.2018 за № 177, та враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу в Україні, Держпродспоживслужба проводить масштабну антирабічну пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин із застосуванням авіатранспорту.

Під час кампанії буде оброблена площа 331 771,33 км² за винятком територій, які підпадають під заборону польотів літаків (зону NOTAM). При цьому буде застосовуватися вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин "Орісвак" у кількості 6 635426 доз.

Розповсюдження вакцини здійснюється за таким принципом:

  • обробляється весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів, із врахуванням ареалу проживання лисиць;
  • принади розкладаються рівномірно в межах визначеної території.

Для цих цілей використовується авіатранспорт, який є найбільш економічно вигідним із всіх систем розподілу. Дистанція між лініями польоту має бути в межах 500-1000 м, враховуючи природні або штучні особливості ландшафту. Територія, яка підлягає обробці, розділена на зони, в яких визначені лінії польоту авіатранспорту.

Літаки оснащені системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини для підтвердження, що ці засоби повітряного транспорту слідують заздалегідь встановленим лініям і документування того, що на даній лінії було викладено заплановану кількість доз.

Разом з тим зазначаємо, що деякі регіони вже завершили вакцинацію на своїв територіях.

 

 

 

Записатись
Подати скаргу