Новини

25 Червень 14:27
В рамках проекту Twinning пройшов тренінг з питань фітосанітарного моніторингу шкідливих організмів
В рамках проекту Twinning пройшов тренінг з питань фітосанітарного моніторингу шкідливих організмів

З 18 по 22 червня 2018 року в м. Дніпро в рамках проекту Twinning "Наближення законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин та здоров’я рослин і поліпшення пов’язаних інспекцій та лабораторних послуг" відбувся тренінг з питань фітосанітарного моніторингу шкідливих організмів відповідно до міжнародних стандартів.

В тренінгу взяли участь спеціалісти відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області разом з колегами з інших областей центральної частини України.

В ході тренінгу експерти-тренери від проекту Анітра Лестланде (нач. відділу інтегрованого захисту рослин Державної служби захисту рослин Латвії), Хайке Ніт (ст. спеціаліст служби захисту рослин Сільськогосподарської палати землі Шлезвіг-Гольштейн, Німеччина) та Алма Валіушкайте (нач. лабораторії захисту рослин Інституту садівництва та овочівництва Литовського науково-дослідного центру сільського та лісового господарства) прочитали курс лекційного матеріалу з метою надання інспекторам знань з питань методології моніторингу шкідливих організмів ріпаку, картоплі, овочевих, плодових, ягідних та горіхоплідних культур, деяких аспектів успішного та сталого використання засобів захисту рослин (далі – ЗЗР), мінімізації ризику використання ЗЗР, концепції та цілей інтегрованого захисту рослин (далі – ІЗР), системи раннього попередження та економічного порогу шкідливості для ІЗР.

Програмою також було передбачено практичні заняття з визначення шкідливих організмів та їх приналежності до культур, розробки плану моніторингу культур, розробки стратегії ІЗР для культур.

Після успішного проведення тестування учасникам видано відповідні сертифікати.

Даний тренінг, як і проведене тижнем раніше стажування в Литовській республіці, що передбачало відвідання Державної служби рослинництва Міністерства сільського господарства Литви (Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos), Інституту землеробства (Žemdirbystės institutas), Інституту садівництва і овочівництва (Sodininkystės ir daržininkystės institutas) Литовського науково-дослідного центру сільського та лісового господарства (Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centras), Литовської консультаційної служби з питань сільського господарства (Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba), став ще одним кроком в напрямку підвищення рівня знань та навичок фітосанітарних інспекторів щодо фітосанітарного моніторингу в контексті зближення законодавства України та ЄС у сфері засобів захисту рослин та здоров’я рослин.

 

Записатись
Подати скаргу