Новини

28 Травень 14:42
Увага: спостерігається літ метеликів чортополохівки!
Увага: спостерігається літ метеликів чортополохівки!

На всій території області спостерігається літ метеликів І покоління чортополохівки (сонцевика будякового) - багатоїдного шкідника, здатного живитися на багатьох технічних, зернобобових, овочевих, баштанних, інших культурах та на бур’янах, скелетуючи їх листя. 
Чисельність метеликів в полі зору становить 1-3 екз./хв.

В умовах України розвивається 2-3 покоління. В степовій зоні відбувається істотне накладання фенологічних стадій розвитку – в другій половині літа одночасно можна виявити всі стадії шкідника. Літ метеликів зимуючого покоління починається в травні-червні. Розвиток личинок І покоління відбувається в червні-липні, імаго літають в липні-жовтні. ІІ-ІІІ покоління шкодять в липні-вересні.

 

Зустрічається на лісових галявинах, узбіччях доріг, полях, луках, широко розповсюджена в антропогенних біотопах.

Харчується на деревії, будяках, осотах, жалкій та дводомній кропиві, мати-й-мачусі. Найчастіше пошкоджує сою, соняшник, буряки, квасолю, горох, томат, яблуню, виноград, інші культури.

Самиці відкладають яйця на листя рослин одиночно. Через 7-12 днів відроджуються личинки, які розвиваються 20-30 днів, після чого перетворюються на лялечку, прикріплену головою вниз на листі або інших предметах. Через 12-18 днів вилітають метелики нового покоління.

З метою запобігання втрат через шкідливу діяльність личинок чортополохівки, необхідно регулярно проводити обстеження сільськогосподарських та інших угідь, особливо посівів сої та соняшнику, садів, присадибних ділянок.

За виявлення личинок необхідне проведення заходів захисту – крайових або суцільних обробок дозволеними Переліком до використання в Україні на відповідних культурах проти листогризучих шкідників, інсектицидами, суворо дотримуючись регламентів застосування препаратів, вимог санітарної безпеки, охорони праці та навколишнього середовища!

Більш детальна інформація доступна за посиланням.

 

Записатись
Подати скаргу