Новини

30 Жовтня 16:25
Увага - мишоподібні гризуни!
Увага - мишоподібні гризуни!

Восени поточного року погодні умови загалом сприяли розвитку мишоподібних гризунів, особливо в другій декаді жовтня. Поки що їх розвиток проходить переважно на багаторічних травах, посівах кукурудзи, але спостерігається поступове посилення їх міграції на посіви озимих, чому сприяє і завершення збиральної кампанії.

При обстеженні посівів озимих зернових культур в їх крайових смугах було виявлено 1-2 ж. колонії на гектар, в них 2-3 жилих нори. В посівах озимого ріпаку нараховується 1-3 ж. колонії на гектар, в них по 3-8 жилих нір. На багаторічних травах обліковується 3-6 ж.к./га з 4-8 ж. норами, а в придорожніх смугах та пасовищах 3 колонії на гектар, в них по 6-7 жилих нір.

Враховуючи здатність мишоподібних гризунів до швидкого розмноження у сприятливих умовах (відносно тепла, без різких температурних коливань та затяжних опадів, випадання великої кількості снігу на непромерзлу землю, достатня кількість корму), а також до міграцій - чисельність їх зростатиме. Тому посіви озимини та багаторічних трав необхідно постійно обстежувати і за наявності 3-5 ж. колоній на гектарі знищувати гризунів шляхом внесення дозволених родентицидів на основі діючих речовин бродіфакум, бромадіолон, дифенацин, ізопропілфенацин, флокумафен. Закликаємо всіх сільгоспвиробників до збільшення обсягів застосування біологічного методу боротьби з гризунами шляхом внесення препарату бактероденцид (3-5 г/нору).

У боротьбі з мишоподібними гризунами слід враховувати, що народжені взимку полівки не живляться зерном та уникають зернової принади. Тому в разі розмноження звичайної (сірої) полівки слід застосувати аміачну воду по 150-250 мл/нору. Смертність гризунів при застосуванні аміачної води сягає 100%.

Після внесення всіх зазначених препаратів нори необхідно притоптати!

Заходи захисту слід здійснювати за суворого дотримання вимог санітарної безпеки, охорони праці й навколишнього середовища!

 

Записатись
Подати скаргу