Новини

04 Жовтня 09:18
У Польщі представники країн Східної Європи в галузі ветеринарії обговорюють шляхи вирішення проблеми поширення АЧС в регіоні
У Польщі представники країн Східної Європи в галузі ветеринарії обговорюють шляхи вирішення проблеми поширення АЧС в регіоні

Делегація України бере участь в офіційній зустрічі міністрів сільського господарства та головних державних інспекторів ветеринарної медицини  Естонії, Фінляндії, Угорщини, Литви, Латвії, Польщі, Словаччини, Румунії, Білорусі, Молдови, Російської Федерації та України з Європейським Комісаром з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів Вітянісом Андрюкайтісом.

Захід відбувається у Варшаві (Республіка Польща) та присвячений питанням запобігання поширенню африканської чуми свиней (АЧС) в Східній Європі.

Українську делегацію переставляють Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа та в.о. директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Держпродспоживслужби Микола Білоус.

Необхідність проведення офіційної зустрічі на рівні міністрів та державних інспекторів ветмедицини обумовлена погіршенням епізоотичної ситуації на території Східної Європи щодо поширення АЧС. Так, відповідно до інформації Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) в Латвії лише в 2016 році було зафіксовано 602 випадки АЧС (загалом з 2015 року зареєстровано 1179 випадків), у Литві – 321 випадок (загалом – 414, перший спалах датується 2015 роком), Естонії – 659 (з початку 2015 року - 1052 випадки), Польщі – 109 (загалом з 2015 року – 140). У поточному році це захворювання вперше було зафіксовано в Молдові, і на даний час там зареєстровано два випадки АЧС.

В Україні африканська чума свиней реєструється з 2012 року. Станом на сьогодні, починаючи з 2012 року в Україні зареєстровано 128 випадків. Лише в поточному році на території нашої держави зафіксовано 71 спалах АЧС.

Саме тому основною метою офіційної зустрічі є пошук політичних, фінансових та наукових шляхів розв’язання зазначеної проблеми та формування якісно нових принципів та стратегії забезпечення епізоотичного благополуччя Східної Європи. 

Записатись
Подати скаргу