Новини

01 Лютий 15:44
У 2018 році Держпродспоживслужба спрацювала результативно
У 2018 році Держпродспоживслужба спрацювала результативно

Сьогодні, 01 лютого 2019 року, пройшла підсумкова колегія за результатами роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у 2018 році, в якій взяли участь Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, Перший заступник Голови Андрій Жук, заступник Голови Анна Андрущак, начальники головних управлінь Держпродспоживслужби в областях та м. Києві, керівники регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті, директори державних науково-дослідних контрольних інститутів, ДП "Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин", ДП "Укрветсанзавод", представники Мінагрополітики.

Під час проведення колегії Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа наголосив, що у 2018 році  Служба досягла позитивних результатів у сфері безпечності харчових продуктів, захисту прав споживачів та створення більш сприятливих умов для виходу української продукції на світовий ринок. 

"Ми провели велику роботу всередині країни і з нашими закордонними партнерами. Досягнуті хороші результати, які, я сподіваюся, помічають і споживачі, і стейкхолдери", - зазначив Голова Держпродспоживслужби.

Важливим етапом у роботі Держпродспоживслужби, як наголосив Володимир Лапа, стало прийняття Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", який у квітні минулого року набрав чинності. Закон запровадив принцип ризик-орієнтованого підходу, що дозволило вивести систему держконтролю за харчовою продукцією на якісно новий рівень і підвищити безпечність продукції.

Важливим є і той факт, що в поточному році стабілізувалася епідемічна ситуація в Україні. Загалом, у 2018 році кількість спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань збереглася на рівні 2017 року, хоча кількість потерпілих внаслідок таких випадків зменшилася на 10%.

Стабільною залишилася і епізоотична ситуація в державі. Голова Держпродспоживслужби підкреслив, що завдяки належній та своєчасній організації заходів контролю та профілактики в минулому році в нашій державі не було зареєстровано випадків туберкульозу ВРХ, грипу птиці, хвороби Ньюкасла, класичної чуми свиней, заразного вузликового дерматиту, ящуру, блутангу. Також спостерігається позитивна динаміка щодо АЧС, хоча поряд з цим, ситуація із цим захворюванням в Україні залишається складною, але не такою загрозливою, як у Європі загалом.

За словами Володимира Лапи, впродовж минулого року в Україні відбулося багато міжнародних місій з аудитами державної системи державного контролю за виробництвом продукції тваринного і рослинного походження, що свідчить про визнання роботи Служби в частині забезпечення належної якості продукції українського походження.

Він додав, що географія експортних поставок нашої продукції досить розширилася, а також збільшено кількість підприємств, які отримали право експорту харчових продуктів тваринного походження. Наприклад, до країн ЄС мають право експорту 306 українських підприємства. Крім того, протягом 2018 року було погоджено 20 форм міжнародних ветеринарних сертифікатів на експорт об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду з України.

Завершуючи промову, Володимир Лапа зауважив: "Зроблено далеко не все, і працювати є над чим – і ці питання будуть під нашою прискіпливою увагою в поточному році як на рівні центрального апарату, так і на рівні територіальних органів!".

 

Записатись
Подати скаргу