Новини

30 Вересень 10:49
Спалювання листя становить загрозу для здоров'я та карається законом!
Спалювання листя становить загрозу для здоров'я та карається законом!

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує, що спалювання листя на подвір'ях є надзвичайно шкідливим для здоров'я людей та екологічного стану у населених пунктах.

Відкрите спалювання листя та сміття вивільняє у навколишнє середовище маленькі часточки твердих згорілих речовин, в яких містяться отруйні подразнюючі речовини та канцерогенні компоненти.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні рослинності. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яку люди рясно  рятують від колорадського жука шляхом розпилення отрути.

Ці забруднення впливають на органи дихання, сприяючи виникненню респіраторних захворювань, катарів верхніх дихальних шляхів, ларингіту, ларинготрахеїту, фарингіту, бронхіту, пневмонії.

Крім того, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, зростає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків, погіршується видимість на дорогах, збільшується кількість ДТП.

Дихати димом з дня на день мало кому приємно, тому єдиний вихід – не палити листя та підвищувати свідомість населення щодо шкідливості диму. Кожен з нас має законне право на безпечне для життя і здоров'я навколишнє середовище, що гарантує стаття 50 Конституції України.

Статті 16 і 22 Закону України "Про охорону атмосферного повітря" забороняють спалювання листя, сміття і т. д. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77-1 "Самовільне випалювання рослинності або її залишків" Кодексу України про адміністративні порушення, штраф для громадян становить 170-340 грн, а згідно статті 152 КУпАП "Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів" штраф для громадян становлять 340-1360 грн., а для посадових осіб підприємств – 850-1700 грн.

Будьте свідомими громадянами - дбайте про довкілля та своє здоров'я!

 

Записатись
Подати скаргу