Новини

31 Січень 12:10
Спалах гострої кишкової інфекції в ДНЗ м. Вінниці
Спалах гострої кишкової інфекції в ДНЗ м. Вінниці

У закладі дошкільної освіти №19 м. Вінниці було зареєстровано 9 випадків захворювання дітей на гостру кишкову інфекцію.

Впродовж 27-29 січня 2018 року у Вінницьку обласну клінічну дитячу інфекційну лікарню з діагнозом "Гострий гастроентероколіт" було госпіталізовано 9 дітей віком 4-5 років, вихованців  садочку. 

Перша дитина, яка захворіла 24 січня 2018 року, відвідувала групу №9, інші захворівші діти з груп №6 та №4. Батьки двох дітей від госпіталізації відмовились, діти лікуються амбулаторно.

При госпіталізації хворі скаржились на загальну слабкість, блювоту, пронос. У однієї із захворілих відмічалось підвищення температури тіла до 39°C. Двох дітей госпіталізовано із важким ступенем захворювання, іншим встановлено середній ступінь важкості захворювання. 

Від усіх захворілих осіб відібрано матеріал для лабораторного дослідження. В результаті дослідження, за допомогою Cito тестів, у трьох дітей виявлено ротавірус. Хворі  отримують відповідне лікування.

При проведенні епідеміологічного розслідування вказаних випадків, було встановлено, що перший випадок захворювання стався 24 січня 2018 року в групі №9. Мати від госпіталізації дитини відмовилась, лікування проводила вдома. 

В закладі організовано 9 груп, проектна потужність – 170 місць, списковий склад – 323 дитини. 29 січня 2018 року в закладі були присутні 103 дитини, середня щоденна відвідуваність складає 135 дітей.

Максимальну ізоляцію дітей витримати неможливо, оскільки в блок групового осередку не входить роздягальня, вхід до якої організовано через спільний для декількох груп коридор.

Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби та ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України" відібрано для лабораторних досліджень: 8 проб готових страв (27 січня 2018 року, при появі перших хворих); 20 змивів з обладнання, рук та спецодягу персоналу харчоблоку та працівників груп; 2 проби питної води на мікробіологічні показники та 2 проби  води водогінної для вірусологічного дослідження на ентеро- та ротовіруси. Наразі лабораторні дослідження тривають.

Персонал харчоблоку та груп закладу направлено для лабораторного обстеження на носійство ротавірусу в вірусологічну лабораторію ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

В групових осередках та на харчоблоці закладу фахівцями ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України" проведено заключну дезінфекцію.

Враховуючи, що етіологічним чинником даного групового випадку захворювання на гостру кишкову інфекцію є ротавірус, який має значну контагіозність та велику ймовірність перехресного інфікування та заносу інфекції в інші групи закладу, за ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, рішенням Вінницької міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуації від 29 січня 2018 року було призупинено відвідування дітей в КЗ "ДНЗ №19 ВМР" з 30 січня 2018 року. 

На адресу адміністрації закладу та департамент освіти міської ради надіслано пропозиції про усунення порушень вимог законодавства виявлених в ході епідемічного розслідування захворювання дітей в організованому колективі, а саме:

  • при проектній потужності 170 місць, списочний склад становить 323 дітей, а середня відвідуваність складає 135 дітей;
  • при виявленні у дитини в групі ознак захворювання на кишкову інфекцію, персонал групи не повідомив про це медичний персонал та адміністрацію;
  • не витримується погоджене з органами Держпродспоживслужби меню, для харчування дітей використовуються страви, які в меню відсутні (ліниві голубці).

Ситуація перебуває під контролем Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області!

 

Записатись
Подати скаргу