Новини

03 Серпень 15:53
Сонце - друг чи ворог?
Сонце - друг чи ворог?

Є такий чудовий вислів – "Солнце, воздух и вода – наши лучшие друзья". Але перший із трьох "друзів" – сонце, при неправильному поводженні з ним, може виявитися і "ворогом". 

Вплив сонячних променів на організм людини складно не помітити. Не треба бути лікарем, щоб відчути, як в сонячні дні поліпшується настрій, оскільки сонце сприяє викиду в кров ендорфінів – "гормонів щастя".

Радує око і гарна засмага. Крім таких помітних ефектів від сонячних ванн, існують ще й "приховані": в організмі активно синтезується вітамін D, нормалізується фосфоро-кальціевий обмін, збільшується кількість гемоглобіну в крові, а також поліпшується кровообіг і робота залоз внутрішньої секреції.

Здавалося б, стільки користі від перебування на сонці: засмага, здоров’я, гарний настрій. Але більшість любителів довго лежати на пляжі навіть не здогадуються наскільки сонце може бути небезпечним.

Численні дослідження говорять про те, що при нестачі ультрафіолету відзначається зниження імунітету. Але набагато не безпечнішим є надлишок сонячних променів, так як UV-опромінення пригнічує реакції імунної системи людини. На фоні того, що захисні властивості організму значно знижуються, ультрафіолетове випромінювання може активувати величезну кількість різних захворювань, наприклад, таких як:

  • Віруси простого герпесу I та II типів;
  • Рак шкіри і грудей;
  • Снігова сліпота та катаракта;
  • Підвищення артеріального тиску;
  • Аритмія;
  • Ревматоїдний артрит;
  • Системний червоний вовчак;
  • Виразка шлунку;
  • Туберкульоз та інші інфекційні захворювання. 

Надлишок сонячних променів найбільше впливає на шкіру — викликає її передчасне старіння. Тільки уявіть — 95% всіх раків шкіри розвивається на ділянках тіла, що постійно піддаються впливу сонячного світла (обличчя та шия). Крім того, неконтрольована засмага загрожує неминучими опіками.

При проведенні спеціальних досліджень впливу сонця на людський організм з'ясувалося, що найбільшу небезпеку в літній період ультрафіолетові промені сонця створюють о 9 годині ранку та о 14-15 годині дня. У зимовий же час найбільша сонячна активність була зафіксована в полудень.

Саме в ці години фахівці рекомендують користуватися сонцезахисними окулярами або прикривати очі козирком кепки чи полями капелюха, оскільки тривале перебування на вулиці в такі години без сонцезахисту загрожує не тільки послабленням зору, але й проявом більш серйозних захворювань очей, аж до астигматизму. 

Як засмагати з користю для здоров’я?

Оскільки сонячна активність має дві сторони медалі, потрібно чітко розуміти, що таке її "надлишок". Простіше кажучи: коли і скільки можна перебувати на сонці, щоб це приносило тільки користь? В ідеалі, рекомендується загоряти тільки з 7 до 11 години ранку та після 19, уникаючи пекучих променів.

Але справа в тому, що останнім часом вчені відзначають небувалу сонячну активність. До прикладу, за останні десять років вміст озону в повітрі, який поглинає ультрафіолет, зменшився на 3-8%. Це означає, що перебування на відкритому сонці небезпечно навіть в невеликих кількостях. Тому лікарі рекомендують загоряти в тіні та обов’язково користуватися кремами з високим UV-фільтром. Між іншим, такий поступовий загар, виходить більш рівномірним і довше тримається на шкірі.

Безумовно, сонцезахисний засіб необхідно підбирати відповідно до вашого типу шкіри. Так, для світлих типів (1-східноєвропейський та 2-скандинавський) потрібні засоби з максимальним рівнем захисту: 20 – 50 SPF. Тоді як середземноморському (3-му) типу достатньо буде 5-8 SPF. Людям з дуже чутливою шкірою або великою кількістю родимок дерматологи рекомендують наносити крем на обличчя та відкриті частини тіла не тільки на пляжі, але й у повсякденному житті.

Звичайно, бажання по довше побути на сонці зрозуміле. У більшості з нас виходить вибратися на море максимум на тиждень, і, природно, що за цей час хочеться засмагнути і відпочити, як кажуть, на рік вперед. Але коли мова йде про реальні ризики для здоров’я, краще щоб здоровий глузд переміг потяг до краси. 

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області попереджає - для того, щоб після літнього відпочинку ми почували себе бадьорішими та здоровішими, а не починали підвищувати імунітет або лікувати ту чи іншу хворобу, з сонцем необхідно поводитися дуже обережно!

 

Записатись
Подати скаргу