Новини

14 Серпень 10:12
Смакуємо кавуни та дині безпечно!
Смакуємо кавуни та дині безпечно!

Основну небезпеку баштанних культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини.

Коли нітрати потрапляють в організм, утворюються небезпечні сполуки, такі як нітрозаміни, які вкрай шкідливі для людини. Вони накопичуються в організмі здебільшого в печінці та спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби.

З метою профілактики харчових отруєнь, недопущення реалізації на агропромислових ринках області небезпечних кавунів та динь, лише з 01 по 11 серпня в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи було проведено 618 досліджень баштанних культур на визначення залишкової кількості нітратів.

500 кг динь було не допущено в реалізацію через значне перебільшення допустимих показників концентрації нітратів у Тульчинському районі та м. Ладижин. Нагадуємо, для динь вона не повинна перевищувати 90 мг/кг сирої маси, для кавунів - 60 мг/кг. Ще 60 кг кавунів не було допущено до реалізації із-за механічних ушкоджень та недостатнього ступеню зрілості.

Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.

На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора і вміст нітратів.

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими ягодами:

  • У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів;
  • Не купуйте розрізані навпіл кавуни та дині. Цим самим ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. Якщо вони ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується;
  • Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів;
  • Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою; 
  • Коли вживаєте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів; 
  • Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Сезон справжніх кавунів та динь вже настав, тож смакуйте ці корисні баштанні та будьте здорові!

 

Записатись
Подати скаргу