Новини

23 Липень 12:18
Сказ: що необхідно знати про небезпечне захворювання?
Сказ: що необхідно знати про небезпечне захворювання?

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу, яке характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи.

Зараження людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці), домашніх (коти, собаки) чи сільськогосподарських тварин, як правило, через покуси хворою твариною чи внаслідок потрапляння її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Інкубаційний період сказу зазвичай триває 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до 1 року в залежності від різних факторів.

Початкові симптоми сказу: підвищення температури і біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування або печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів, захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Розрізняють дві форми захворювання на сказ:

Активний сказ - у людей з активним сказом простежується гіперактивність, збудженість, гідрофобія та інколи аерофобія. Смерть настає через декілька днів у результаті кардіореспіраторної зупинки.

Паралітичний сказ - на паралітичний сказ припадає близько 30 % усіх випадків захворювання людей. Ця форма сказу триває довше попередньої та з легшим перебігом. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу або подряпини. Повільно розвивається кома і наступає смерть.

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, насамперед, - втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з’являються в населених пунктах, нападають на людей і тварин.

При несвоєчасно проведених щепленнях, котрі здійснюються потерпілим особам після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю.

В Україні у 2019 році зареєстрували 908 випадків сказу серед диких та домашніх тварин.

Профілактика

Сказу можна 100 % уникнути, якщо після укусу людина отримає необхідну медичну допомогу. Одним із основних заходів профілактики сказу є щеплення домашніх тварин антирабічною вакциною, а також - зменшення популяції лисиці червоної в дикій природі.

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькі області попереджає: якщо вас вкусила собака чи інша тварина - негайно зверніться до лікаря! Для боротьби зі сказом необхідно вакцинувати домашніх тварин і уникати контактів із потенційно небезпечними.

 

Записатись
Подати скаргу