Новини

14 Червень 15:38
Щодо ліквідації наслідків забруднення р. Рось в межах Погребищенського району
Щодо ліквідації наслідків забруднення р. Рось в межах Погребищенського району

Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує, що за результатами лабораторних досліджень води питної, наданих ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України», в 9 пробах води, відібраних 11 червня з криниць с. Збаржівка Погребищенського району, виявлені залишкові кількості пестициду «Тарга-супер» в концентраціях, що перевищують гранично допустиму концентрацію (далі - ГДК) в 60-80 разів.

Крім цього, виявлена залишкова кількість даного пестициду в пробі питної води, яка відбиралась з мережі сільського водогону (в приміщенні фельдшерського пункту), з перевищенням ГДК в 20 разів.

З метою попередження негативного впливу на здоров’я населення, голові Погребищенської РДА та Збаржівському сільському голові направлені листи про необхідність вжиття заходів щодо недопущення водозабору з мережі сільського водогону та криниць села, шляхом встановлення попереджувальних знаків про заборону водокористування на кожній криниці, призупинивши подачу води сільським водогоном та повідомивши про це місцеве населення. Рекомендовано, для забезпечення населення села безпечною питною водою, організувати підвіз її з джерел гарантованої якості, використовуючи транспорт, який придатний для перевезення питної води.

Вказані заходи запропоновано проводити до проведення очищення джерел та підтвердження безпечності води в них результатами відповідних лабораторних досліджень.

Погребищенським районним управлінням ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області 13 червня проведено повторний відбір проб води із ставка, куди потрапили пестициди та 300 метрів вище і нижче місця потрапляння їх у водойму. Проби направлені на дослідження до ДУ «Вінницький ОЛЦ МОЗУ».

Ситуація залишається під контролем.

 

Записатись
Подати скаргу