Новини

01 Серпень 16:33
Що варто знати про мінеральну воду, солодкі газовані напої та соки?
Що варто знати про мінеральну воду, солодкі газовані напої та соки?

Без сумніву, найкраще втамовує спрагу звичайна вода, але в літню спеку, коли ми виходимо на прогулянку - зазвичай купуємо мінеральну воду, солодкі газовані напої або сік.

Чому споживання вищевказаних напоїв становить загрозу для нашого здоров'я і які є альтернативи?

Мінеральна вода

Мінеральні води за вмістом кальцію та магнію можуть мати як малу, так і середню жорсткість/мінералізацію. Для когось мінералка із магнієм та кальцієм —  джерело корисних іонів, а для когось — збільшення ризику каменів в нирках.

Якщо у вас проблеми із тиском, травленням, нирками, роботою серцево-судинної системи - порадьтеся із лікарем щодо жорсткості та мінерального складу води.

Солодкі газовані напої

Солодкі газовані напої не втамовують спрагу, оскільки містять велику кількість цукру. Споживання таких напоїв може спровокувати:

  • зайву вагу та ожиріння, оскільки після склянки газованого напою збільшується апетит;
  • подагричний артрит, через збільшення рівнів сечової кислоти в плазмі крові;
  • діабет, тому що швидкий стрибок цукру від склянки газованої води перевантажує підшлункову і провокує викид інсуліну;
  • серцево-судинні захворювання, оскільки постійне підвищення цукру призводить до крихкості судин;
  • гастроентерологічні проблеми, адже бульбашки газу призводять до подразнення слизової;
  • остеопорозної зміни кісток, тому що солодкі газовані напої вимивають кальцій з кісток;
  • карієс, оскільки величезна кількість цукру і кислот руйнує зубну емаль, а вживання напоїв холодними тільки підсилює негативний вплив.

Соки

Соки не є здоровою альтернативою, навіть свіжовижаті. В них високий глікемічний індекс та глікемічне навантаження — це те саме, що поїсти цукерок. Фрукти краще споживати цілими або у вигляді фруктово-овочевих смузі.

Дієтичні напої із замінниками цукру трошки кращі, але такі підсолоджувачі, як сахарин та цукралоза, впливають на мікрофлору кишківника. А саме від неї залежить наша схильність до діабету, ожиріння, депресії й прагнення нездорової їжі.

Яким чином можливо втамувати спрагу без шкоди для здоров'я:

Зробіть лимонад. Заморозьте лимон чи апельсин, натріть його із цедрою на терку та залийте кип’яченою водою. Тут вам і свіжий смак, і вітамін С, і клітковина. Смак лимонаду можна урізноманітнити завдяки м’яті або тертому імбиру.

Узвар із сухофруктів - справжнє джерело мікроелементів. Сушені абрикоси багаті на калій, чорнослив — на залізо і бор. Але не треба додавати до узвару цукор, він вже є у фруктах. 

Випийте склянку молочної сироватки, вона містить денну норму кальцію та фосфору, а також - цинк, калій, магній. Змішайте сироватку із соком і отримайте безпечний енергетик.

 

Записатись
Подати скаргу