Новини

12 Вересень 10:40
Що потрібно знати про вірус Коксакі?
Що потрібно знати про вірус Коксакі?

Вірус Коксакі – є досить небезпечним, оскільки може викликати дуже серйозні захворювання у дітей (наприклад, асептичний менінгіт).

Найчастіше це захворювання зустрічається в дитячому віці. Розмноження вірусу Коксакі відбувається в шлунково-кишковому тракті. Вірус Коксакі здатний вражати дітей, вік яких становить від 3 до 10 років.

Перші ознаки вірусу Коксакі нагадують застуду чи грип: погіршення загального самопочуття, ломота в м’язах та різке підвищення температури до 39-40 градусів. Інкубаційний період становить від 2 до 10 днів.

Далі на тілі з’являються маленькі бульбашки з рідиною. Найчастіше їх можна помітити у роті, на долонях та ступнях ніг. Також ці пухирці можуть з’являтись на передпліччі та  статевих органах. Вони не сверблять, але  викликають больові відчуття. Однак, може відзначатися помірне збільшення шийних лімфатичних вузлів, але вони безболісні. Стілець затримується в більшості випадків, але іноді у дітей до двох років починається діарея.

Для Коксакі-вірусної інфекції характерне переважання якогось одного симптому, а інші, як би, відходять на другий план. Виходячи з цього, визначають різні форми хвороби: гастроентерит – при наявності симптомів ураження кишечника, екзантему – при висипаннях на шкірі і слизових, міалгію – при інтенсивних болях у м’язах, ангіну – при ураженні мигдаликів і горла.

Небезпека цього вірусу полягає ще й у тому, що він дуже швидко поширюється. Його носіями є людина і основним  шляхом  зараження є фекально-оральний, але додатково може поширюватися й повітряно-крапельним шляхом.  Найчастіше ним заражаються діти, однак його можуть підчепити і дорослі. Вірус може бути у забрудненій питній воді, стічних водах, людських екскрементах та слині. Також заразитися можна, купаючись у водоймах, куди потрапляють стічні води.

Нагадаємо, останні кілька тижнів українці, які відпочивають у Туреччині, активно діляться інформацією про поширення вірусу Коксакі, що супроводжується сильним жаром і висипаннями на тілі. В основному хворіють діти, які купалися в басейнах.

Вірус проходить протягом двох тижнів. Його реально вилікувати і в домашніх умовах. Однак, дуже небезпечними є його симптоми, зокрема висока температура та діарея, та можливі ускладнення. Тож медики наполегливо радять при перших симптомах звернутись до лікаря.

Наразі немає вакцини від вірусу Коксакі,  і його профілактика полягає у стандартних правилах гігієни, наприклад, ретельне миття рук після туалету та перед їжею. Якщо Ви знаєте про небезпеку, то краще не контактувати із забрудненою водою та інфікованими людьми.

Отже, постійно проводячи профілактичні процедури, є високі шанси уникнути захворювання!

 

Записатись
Подати скаргу