Новини

27 Вересень 11:13
Сальмонельоз: чим небезпечне захворювання і як себе захистити?
Сальмонельоз: чим небезпечне захворювання і як себе захистити?

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми сальмонели.

Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, гуси, кури) та людина.

Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів; яєць, особливо коли вони додаються в різні страви сирими.

Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.

Щодо перебігу захворювання

Розвиток гострої форми захворювання та ускладнень залежить насамперед від імунологічного статусу людини – стану її імунітету, найбільше схильні до інфекції та ускладнень діти до трьох років. Також, значну роль відіграє стан кишкової флори, яка захищає від зростання патогенних бактерій, за наявності дисбактеріозу шанси заразитися сальмонелою збільшуються.

Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двох днів.

Інфекції, викликані сальмонельозними хробаками, найчастіше зустрічаються у вигляді гострого гастроентериту або гострої діареї. З'являються нудота та блювота, пронос, спазматичні болі у животі та підвищення температури до 39°С.

Зазвичай, самостійно відрізнити сальмонельоз складно, оскільки його симптоми типові і для харчового отруєння, а в деяких випадках нагадують апендицит. Тому, якщо відзначається поява хоча б одного з симптомів інфекції або існує підозра на сальмонельоз, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря-інфекціоніста.

Як можна запобігти сальмонельозу:

  • сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;
  • яйця перед вживанням слід ретельно вимити;
  • теплі страви з сирих яєць необхідно вжити протягом перших двох годин після приготування, а холодні - зберігати в холодильнику не більше доби;
  • розморожувати кури слід в холодильнику;
  • при приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;
  • м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
  • страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
  • для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після використання обдавати окропом;
  • дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
  • необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки з милом;
  • не допускати змішування свіжо приготовленої страви із її залишками попереднього дня;
  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • під час поїздок не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби.

Будьте уважними, бережіть себе і своїх близьких!

 

Записатись
Подати скаргу