Новини

04 Серпень 17:35
Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах області в серпні 2017 року
Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах області в серпні 2017 року

Протягом вегетаційного періоду 2017 року розвиток лускокрилих проходив під негативним впливом сухої погоди з нерівномірним розподілом опадів, чергуванням хвиль холоду й тепла, різких перепадів температури, в тому числі денних та нічних, а в кінці липня-початку серпня – сильної спеки. Повсюди проходить залялькування та розпочався слабкий літ другого покоління окличної та озимої совок (1-2 екз./ніч на світлопастку). 

Але враховуючи нерівномірність розподілу опадів, мікрокліматичні відмінності, розтягнутість розвитку І покоління фітофага (ще продовжується розвиток та заляльковування гусениць), за встановлення сприятливих погодних умов (середньодобова температура 18-28⁰С, відносна вологість повітря 70-90%, наявність квітучої рослинності) в другій половині серпня-вересні можуть посилитися їх літ та сформуватись осередки підвищеної чисельності шкідника, що до листопада включно може становити загрозу пошкодження сходів озимих культур: 13-14 гусениць на 1 м² знищують повністю сходи озимини.

Гусениці листогризучих совок (капустяної, совки-гамми, городньої люцернової, бавовникової, та інших) осередково розмножуватимуться і шкодитимуть багаторічним травам, овочевим, просапним та іншим культурам.

З метою запобігання шкідливості підгризаючих совок в посівах озимої пшениці, озимого ріпаку та листогризучих на площах пізніх просапних і овочевих культур, випускають яйцеїда-трихограму на початку та в період масового відкладання яєць. 

До розвитку яких шкідливих організмів слід бути готовим у серпні - йдеться у бюлетені "Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин у господарствах Вінницької області в серпні 2017 року".

 

Записатись
Подати скаргу